Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Lovera, Nancy Noelia
dc.contributor.author
Schmalko Radichowski, Miguel Eduardo
dc.contributor.author
Kolomiejec, Gabriela Carolina
dc.date.available
2020-08-18T17:38:33Z
dc.date.issued
2011-04
dc.identifier.citation
Lovera, Nancy Noelia; Schmalko Radichowski, Miguel Eduardo; Kolomiejec, Gabriela Carolina; Moisture migration during a tempering time after the heat treatment step in yerba maté processing; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 41; 4-2011; 153-156
dc.identifier.issn
0327-0793
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111859
dc.description.abstract
The aim of this research was to study the effect of applying a tempering time to the branches of yerba maté after the heat treatment stage (or sapecado). Assays were carried out in three industrial producers of Misiones Argentina. Branches were obtained from the sapecador outlet and then, they were put in rest in order to form a bed. First, moisture content of leaves and twigs, separately, and then losses of mass of whole branches were measured. When the branches were put in rest in a bed during 30 min, 8.60 kg of water/100 kg of dry matter were transferred from the twigs to the leaves and 5.17 kg of water/ 100 kg of dry matter were lost by evaporation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Planta Piloto de Ingeniería Química
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
YERBA MATE
dc.subject
TEMPERING
dc.subject
MOISTURE
dc.subject
MIGRATION
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Moisture migration during a tempering time after the heat treatment step in yerba maté processing
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-23T13:25:14Z
dc.identifier.eissn
1851-8796
dc.journal.volume
41
dc.journal.pagination
153-156
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Bahia Blanca
dc.description.fil
Fil: Lovera, Nancy Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schmalko Radichowski, Miguel Eduardo. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Kolomiejec, Gabriela Carolina. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina
dc.journal.title
Latin American Applied Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uns.edu.ar/laar2/article/view/215
Archivos asociados