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dc.contributor.author
Lovera, Nancy Noelia  
dc.contributor.author
Schmalko Radichowski, Miguel Eduardo  
dc.contributor.author
Kolomiejec, Gabriela Carolina  
dc.date.available
2020-08-18T17:38:33Z  
dc.date.issued
2011-04  
dc.identifier.citation
Lovera, Nancy Noelia; Schmalko Radichowski, Miguel Eduardo; Kolomiejec, Gabriela Carolina; Moisture migration during a tempering time after the heat treatment step in yerba maté processing; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 41; 4-2011; 153-156  
dc.identifier.issn
0327-0793  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111859  
dc.description.abstract
The aim of this research was to study the effect of applying a tempering time to the branches of yerba maté after the heat treatment stage (or sapecado). Assays were carried out in three industrial producers of Misiones Argentina. Branches were obtained from the sapecador outlet and then, they were put in rest in order to form a bed. First, moisture content of leaves and twigs, separately, and then losses of mass of whole branches were measured. When the branches were put in rest in a bed during 30 min, 8.60 kg of water/100 kg of dry matter were transferred from the twigs to the leaves and 5.17 kg of water/ 100 kg of dry matter were lost by evaporation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Planta Piloto de Ingeniería Química  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
YERBA MATE  
dc.subject
TEMPERING  
dc.subject
MOISTURE  
dc.subject
MIGRATION  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Moisture migration during a tempering time after the heat treatment step in yerba maté processing  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-23T13:25:14Z  
dc.identifier.eissn
1851-8796  
dc.journal.volume
41  
dc.journal.pagination
153-156  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Bahia Blanca  
dc.description.fil
Fil: Lovera, Nancy Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schmalko Radichowski, Miguel Eduardo. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kolomiejec, Gabriela Carolina. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Latin American Applied Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uns.edu.ar/laar2/article/view/215