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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.other
Huber, Kerry C.
dc.contributor.other
Embuscado, Milda E.
dc.date.available
2020-08-18T17:37:02Z
dc.date.issued
2009
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Characterization of starch and composite edible films and coatings; Springer; 2009; 169-210
dc.identifier.isbn
978-0-387-92823-4
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111858
dc.description.abstract
Starch-based and composite edible films and coatings can enhance food quality, safety and stability. They can control mass transfer between components within a product, as well as between product and environment. They can improve performance of the product through the addition of antioxidants, antimicrobial agents, and other food additives. Unique advantages of edible films and coatings can lead to the development of new products, such as individual packaging for particular foods, carriers for various food additives, and nutrient supplements. Film materials and their properties have been reviewed extensively in this book and previously (Guilbert 1986; Kester and Fennema 1986; Krochta and De Mulder-Johnson 1997). Composite films can be formulated to combine the advantages of each component. Biopolymers, such as proteins and polysaccharides, provide the supporting matrix for most composite films, and generally offer good barrier properties to gases, with hydrocolloid components providing a selective barrier to oxygen and carbon dioxide (Guilbert 1986; Kester and Fennema 1986; Drake et al. 1987, 1991; Baldwin 1994; Wong et al. 1992; Baldwin et al. 1997). Lipids provide a good barrier to water vapour (Nisperos-Carriedo 1994; Baldwin et al. 1997), while plasticizers are necessary to enhance flexibility and improve film’s mechanical
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Composite Film
dc.subject
Water Vapour Permeability
dc.subject
Edible Film
dc.subject
Potassium Sorbate
dc.subject
Starch Film
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of starch and composite edible films and coatings
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-06-23T13:15:44Z
dc.journal.pagination
169-210
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-0-387-92824-1_6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-0-387-92824-1_6
dc.conicet.paginas
320
dc.source.titulo
Edible films and coatings for food applications
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