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dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael

dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro

dc.contributor.author
Badin, Emiliano Emanuel

dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio

dc.date.available
2020-08-14T13:51:20Z
dc.date.issued
2019-10
dc.identifier.citation
Lespinard, Alejandro Rafael; Arballo, Javier Ramiro; Badin, Emiliano Emanuel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Comparative Study between Conventional and Microwave-assisted Pasteurization of Packaged Milk by Finite Element Modeling; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 43; 11; 10-2019; 1-14
dc.identifier.issn
0145-8892
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111735
dc.description.abstract
In this study a comprehensive computer simulation model was developed to evaluate and compare temperature distribution, flow pattern, slowest heating zone (SHZ) location and processing time in pre-packaged milk duringmicrowave-assisted pasteurization (MWP) and conventional pasteurization (CNP). Temperatures predicted by simulations were successfully validated against experimental data. C-value, color and thiamine kinetics coupled totemperatures predicted by simulation model were used to assess the impact of the process on product quality. Considering an equivalent microbial safety between both processes, MWP achieves a more uniform heating and,consequently, reductions of 28.6% in processing time and 14.8% in overall quality losses. Color changes were 35.5 and 37.0% for MWP and CNP, respectively; while thiamine losses were lower than 1% in both cases.Additionally, container orientation was evaluated for MWP, showing that horizontal orientation provided better temperature distribution and reduced quality losses.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MICROWAVE
dc.subject
PASTEURIZATION
dc.subject
MILK
dc.subject
NUMIRICAL MODELING
dc.subject
CONTAINER ORIENTATION
dc.subject
PROCESS TIME
dc.subject
QUALITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Comparative Study between Conventional and Microwave-assisted Pasteurization of Packaged Milk by Finite Element Modeling
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:02Z
dc.identifier.eissn
1745-4549
dc.journal.volume
43
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Badin, Emiliano Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.14207
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.14207
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