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dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael  
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Badin, Emiliano Emanuel  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.date.available
2020-08-14T13:51:20Z  
dc.date.issued
2019-10  
dc.identifier.citation
Lespinard, Alejandro Rafael; Arballo, Javier Ramiro; Badin, Emiliano Emanuel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Comparative Study between Conventional and Microwave-assisted Pasteurization of Packaged Milk by Finite Element Modeling; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 43; 11; 10-2019; 1-14  
dc.identifier.issn
0145-8892  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111735  
dc.description.abstract
In this study a comprehensive computer simulation model was developed to evaluate and compare temperature distribution, flow pattern, slowest heating zone (SHZ) location and processing time in pre-packaged milk duringmicrowave-assisted pasteurization (MWP) and conventional pasteurization (CNP). Temperatures predicted by simulations were successfully validated against experimental data. C-value, color and thiamine kinetics coupled totemperatures predicted by simulation model were used to assess the impact of the process on product quality. Considering an equivalent microbial safety between both processes, MWP achieves a more uniform heating and,consequently, reductions of 28.6% in processing time and 14.8% in overall quality losses. Color changes were 35.5 and 37.0% for MWP and CNP, respectively; while thiamine losses were lower than 1% in both cases.Additionally, container orientation was evaluated for MWP, showing that horizontal orientation provided better temperature distribution and reduced quality losses.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MICROWAVE  
dc.subject
PASTEURIZATION  
dc.subject
MILK  
dc.subject
NUMIRICAL MODELING  
dc.subject
CONTAINER ORIENTATION  
dc.subject
PROCESS TIME  
dc.subject
QUALITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Comparative Study between Conventional and Microwave-assisted Pasteurization of Packaged Milk by Finite Element Modeling  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:02Z  
dc.identifier.eissn
1745-4549  
dc.journal.volume
43  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Badin, Emiliano Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.14207  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.14207