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dc.contributor.author
Caravelli, Alejandro Horacio
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2020-08-13T17:31:12Z
dc.date.issued
2007-02
dc.identifier.citation
Caravelli, Alejandro Horacio; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; Inhibitory Effect of a Surfactant on Pure Cultures of a Filamentous and a Floc Forming Micro-Organism; Taylor & Francis Ltd; Environmental Technology; 28; 2; 2-2007; 137-146
dc.identifier.issn
0959-3330
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111671
dc.description.abstract
Activated sludge is the most widely used biological process for wastewater treatment. Inorganic and organic compounds are removed by a biotic community in the aeration basin. Problems of these systems are loss of settleability and poor sludge compaction due to excessive growth of filamentous micro-organisms. The filamentous bulking can be controlled by the addition of chemical agents. Strong oxidants, such as chlorine, are utilized to eliminate filamentous bacteria; however, these substances also tend to attack floc-forming bacteria and to cause process breakdown. Besides, chlorine may become hazardous owing to the formation of chemical products as chloramines. Surfactant addition constitutes an interesting alternative for the control of filamentous bulking. In this work the effect of a surfactant Triton X-100 (octylphenol ethoxylate), on the respiratory activity (RA) of pure cultures of a filamentous (Sphaerotilus natans) and a floc-former micro-organism (Acinetobacter anitratus) was evaluated. In the concentration range tested (60-220 mg l−1), the surfactant was observed to exhibit high RA specific inhibition of the filamentous micro-organism with no significant effect on the floc-forming bacteria. Light microscopy observations showed that the surfactant induced cell lysis, leaving only empty sheaths in the case of filamentous micro-organisms. A kinetic equation to predict the microbial RA fraction of a S. natans pure culture as a function of surfactant concentration and contact time was proposed. The effect of Triton X-100 on the inactivation of pure cultures of both micro-organisms was compared to that of chlorine. Triton X-100 results were adequate to eliminate filamentous bacteria emerging as an alternative for filamentous bulking treatment.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SPHAEROTILUS NATANS
dc.subject
TRITON X-100
dc.subject
CHLORINATION
dc.subject
RESPIROMETRY
dc.subject
FILAMENTOUS BULKING
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Inhibitory Effect of a Surfactant on Pure Cultures of a Filamentous and a Floc Forming Micro-Organism
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:19:40Z
dc.identifier.eissn
1479-487X
dc.journal.volume
28
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
137-146
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Caravelli, Alejandro Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Environmental Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09593332808618778
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/09593332808618778
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