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dc.contributor.author
Andrade Cuvi, Maria Jose  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.date.available
2020-08-13T17:29:36Z  
dc.date.issued
2011-09  
dc.identifier.citation
Andrade Cuvi, Maria Jose; Vicente, Ariel Roberto; Concellón, Analía; Chaves, Alicia Raquel; Changes in red pepper antioxidants as affected by UV-C treatments and storage at chilling temperature; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 44; 1; 9-2011; 1666-1671  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111670  
dc.description.abstract
Chilling injury (CI) is one of the main factors limiting refrigeration in several horticultural commodities of subtropical and tropical origin such as pepper. Short UV-C treatments before low temperature storage have been shown to reduce CI. In this work we wanted to test whether or not the reduced susceptibility to CI in UV-C treated fruits was associated with increased levels of antioxidant compounds and enzymes. Red peppers (Capsicum annuum L.) were treated with UV-C radiation (10kJ/m2) and stored at 0°C for 21d. During storage we analyzed chilling injury development, ascorbic (AA) and dehydroascorbic acids and DPPH radical scavenging capacity. We also followed superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX) and guaiacol peroxidase (GPX) activities. CI increased rapidly when the fruit was stored for longer than 14d, but was significantly lower in UV-C treated peppers. Exposure to UV-C did not alter fruit color but reduced weight loss. Although AA and DPPH radical scavenging capacity were lower in the control, this occurred towards end of storage, when CI was already advanced. In contrast, SOD, CAT and APX activities were higher in UV-C treated fruits during the first 2 weeks of storage when the symptoms became visible. Results show that UV-C exposure prevents CI and weight loss in red pepper and suggest that this might be related to increased activity of antioxidant enzymes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
IRRADIATION  
dc.subject
FREE RADICALS  
dc.subject
REACTIVE OXYGEN SPECIES  
dc.subject
ASCORBIC ACID  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Changes in red pepper antioxidants as affected by UV-C treatments and storage at chilling temperature  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-01T16:14:43Z  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1666-1671  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Andrade Cuvi, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Tecnológica Equinoccial. Facultad de Ciencias de la Ingeniería E Industrias.; Ecuador  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2011.01.027  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811000545