Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Arp, Carlos Gabriel  
dc.contributor.author
Correa, María Jimena  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.date.available
2020-08-13T17:27:26Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Arp, Carlos Gabriel; Correa, María Jimena; Ferrero, Cristina; Production and Characterization of Type III Resistant Starch from Native Wheat Starch Using Thermal and Enzymatic Modifications; Springer; Food and Bioprocess Technology; 13; 6-2020; 1181-1192  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111669  
dc.description.abstract
The most widely employed methodologies for type III (retrograded) resistant starch formation is a cyclic heating-coolingtreatment or its combination with a previous enzymatic debranching step. In this work, two retrogradation temperatures, 0 and4 °C, were evaluated for obtaining type III resistant starch from non-debranched and pullulanase-debranched wheat starch. Thestarches were characterized by their thermal and pasting behavior. Also,microstructural and crystalline aspects were related to theproduction process and the nutritional properties of the products. The most influencing factor for resistant starch formation wasthe application of the pullulanase-debranching step previous to the cyclic treatment. This led to a higher starch retrogradation anda more compact microstructure, which decreased the thickening capacity and the digestibility of the starches. Then, even thoughall the obtained starches exhibited lower digestibility, the pullulanase-debranched ones presented the lowest estimated glycemicindex (ca. 34%), showing the highest yield of resistant starch formation. Finally, this work presents a concise protocol forobtaining type III resistant starch enriched powder with low digestibility that could be used in the formulation of different healthyfoods such as dairy products, cereal bars, and even drinks.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
RESISTANT WHEAT STARCH  
dc.subject
PULLULANASE  
dc.subject
DSC  
dc.subject
X-RAY DIFFRACTION  
dc.subject
STARCH DIGESTIBILITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Production and Characterization of Type III Resistant Starch from Native Wheat Starch Using Thermal and Enzymatic Modifications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-23T13:11:11Z  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.pagination
1181-1192  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Arp, Carlos Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, María Jimena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11947-020-02470-5  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-020-02470-5