Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Rubel, Irene Albertina  
dc.contributor.author
Manrique, Guillermo Daniel  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2020-08-13T15:47:57Z  
dc.date.issued
2018-11  
dc.identifier.citation
Iraporda, Carolina; Rubel, Irene Albertina; Manrique, Guillermo Daniel; Abraham, Analia Graciela; Influence of inulin rich carbohydrates from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers on probiotic properties of Lactobacillus strains; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 101; 11-2018; 738-746  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111641  
dc.description.abstract
The effect of inulin extracted from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers on the growth and probiotic properties of different Lactobacillus strains was analyzed. It was demonstrated that L. paracasei BGP1 and L. plantarum CIDCA8327 strains were able to ferment inulin form Jerusalem artichoke tubers. The survival after simulated gastrointestinal conditions was improved in presence of inulin meanwhile the adhesion to intestinal epithelial cells capacity resulted strain- and inulin dose-dependent. Thus, the observed characteristics confer a potential application of this inulin rich carbohydrates extract as an ingredient that not only improves bacterial growth but also enhance its resistance to gastrointestinal conditions. These preliminary results regarding the interaction probiotic-prebiotic interaction indicate that although inulin improved survival of the strains analyzed, the effect on adhesion ability depends on the probiotic studied.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
LACTOBACILLUS  
dc.subject
PROBIOTIC PROPERTIES  
dc.subject
INULIN  
dc.subject
JERUSALEM ARTICHOKE (HELIANTHUS TUBEROSUS L.) TUBERS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of inulin rich carbohydrates from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers on probiotic properties of Lactobacillus strains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-27T16:39:05Z  
dc.journal.volume
101  
dc.journal.pagination
738-746  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rubel, Irene Albertina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Manrique, Guillermo Daniel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643818310351  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.11.074