Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Iraporda, Carolina
dc.contributor.author
Rubel, Irene Albertina
dc.contributor.author
Manrique, Guillermo Daniel
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.date.available
2020-08-13T15:47:57Z
dc.date.issued
2018-11
dc.identifier.citation
Iraporda, Carolina; Rubel, Irene Albertina; Manrique, Guillermo Daniel; Abraham, Analia Graciela; Influence of inulin rich carbohydrates from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers on probiotic properties of Lactobacillus strains; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 101; 11-2018; 738-746
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111641
dc.description.abstract
The effect of inulin extracted from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers on the growth and probiotic properties of different Lactobacillus strains was analyzed. It was demonstrated that L. paracasei BGP1 and L. plantarum CIDCA8327 strains were able to ferment inulin form Jerusalem artichoke tubers. The survival after simulated gastrointestinal conditions was improved in presence of inulin meanwhile the adhesion to intestinal epithelial cells capacity resulted strain- and inulin dose-dependent. Thus, the observed characteristics confer a potential application of this inulin rich carbohydrates extract as an ingredient that not only improves bacterial growth but also enhance its resistance to gastrointestinal conditions. These preliminary results regarding the interaction probiotic-prebiotic interaction indicate that although inulin improved survival of the strains analyzed, the effect on adhesion ability depends on the probiotic studied.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
PROBIOTIC PROPERTIES
dc.subject
INULIN
dc.subject
JERUSALEM ARTICHOKE (HELIANTHUS TUBEROSUS L.) TUBERS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Influence of inulin rich carbohydrates from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers on probiotic properties of Lactobacillus strains
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:39:05Z
dc.journal.volume
101
dc.journal.pagination
738-746
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rubel, Irene Albertina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina
dc.description.fil
Fil: Manrique, Guillermo Daniel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643818310351
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.11.074
Archivos asociados