Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Guglielmotti, Daniela Marta
dc.contributor.author
Briggiler Marcó, Mariángeles
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Quiberoni, Andrea del Lujan
dc.date.available
2020-08-11T19:13:22Z
dc.date.issued
2007-08
dc.identifier.citation
Guglielmotti, Daniela Marta; Briggiler Marcó, Mariángeles; Golowczyc, Marina Alejandra; Reinheimer, Jorge Alberto; Quiberoni, Andrea del Lujan; Probiotic potential of Lactobacillus delbrueckii strains and their phage resistant mutants; Elsevier; International Dairy Journal; 17; 8; 8-2007; 916-925
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111460
dc.description.abstract
Three commercial phage sensitive strains of Lactobacillus delbrueckii and spontaneous phage resistant mutants isolated from them were studied by focusing on their biological and probiotic features. After incubation in a simulated gastric solution (pH 2.0), viable cell counts decreased moderately, but a protective effect on strains was observed when milk was added. A limited resistance to bile was observed, while most of the strains tolerated lysozyme, and grew in the presence of bile salts and fermented prebiotics. Some strains showed high hydrophobicity values and β-galactosidase activity. The strong antibacterial activity displayed toward pathogens was due to the production of lactic acid. Sensitive strains and their phage resistant variants were able to adhere to Caco-2/TC-7 monolayers and significantly inhibited the invasion of Salmonella enterica serovar Enteritidis into Caco-2/TC-7 cells. All strains tested showed potential probiotic features, suggesting a potential probiotic role of L. delbrueckii.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus delbrueckii
dc.subject
Phage resistancE
dc.subject
Probiotic potentia
dc.subject
Caco-2 cell adhesion
dc.subject
Antibacterial activity
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Probiotic potential of Lactobacillus delbrueckii strains and their phage resistant mutants
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:20:36Z
dc.identifier.eissn
1879-0143
dc.journal.volume
17
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
916-925
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Guglielmotti, Daniela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Briggiler Marcó, Mariángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiberoni, Andrea del Lujan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y3g8ehmw
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2006.11.004
Archivos asociados