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dc.contributor.author
Chel-Guerrero, Luis  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Gallegos Tintoré, Santiago  
dc.contributor.author
Dávila-Ortíz, G.  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2020-08-10T20:34:30Z  
dc.date.issued
2007-11  
dc.identifier.citation
Chel-Guerrero, Luis; Scilingo, Adriana Alicia; Gallegos Tintoré, Santiago; Dávila-Ortíz, G.; Añon, Maria Cristina; Physicochemical and structural characterization of Lima Bean (Phaseolus lunatus) globulins; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 40; 9; 11-2007; 1537-1544  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111368  
dc.description.abstract
A globulin fraction from Phaseolus lunatus have been isolated and characterized. The fractionation scheme used allowed to obtain a Globulin partially purificated. Globulin purification by ultracentrifugation allowed to isolate three peaks with different sedimentation coefficient, while gel filtration chromatography yielded two species, I and II, which were later identified as 11S and 7S globulins, respectively. Species II, 7S globulin from P. lunatus, seems to have a molecular mass of 72 kDa and to be constituted by polypeptides of 34–36, 25–27 and 16–18 kDa without intermolecular disulfide bonds. These polypeptides would present certain heterogeneity, as suggested by the results of isoelectric focusing and electrophoresis analyses. This protein exhibited some particular features, including a lower molecular mass and higher thermal stability than typical vicilins. Species I, with a molecular mass of 336 kDa, would be constituted by subunits of 53–55 and 40–41 kDa formed by smaller polypeptides (around 30 and 20 kDa) linked by disulfide bonds. These features, together with the existence of basic and acid polypeptides in the molecule, would confirm that species I is a globulin of the legumins, 11S globulins or -conglutin family.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Phaseolus lunatus  
dc.subject
Globulins  
dc.subject
Protein characterization  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical and structural characterization of Lima Bean (Phaseolus lunatus) globulins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-20T20:19:57Z  
dc.journal.volume
40  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1537-1544  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Chel-Guerrero, Luis. Universidad Autónoma de Yucatan. Facultad de Ingeniería Química; México  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gallegos Tintoré, Santiago. Universidad Autónoma de Yucatan. Facultad de Ingeniería Química; México  
dc.description.fil
Fil: Dávila-Ortíz, G.. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643806003124  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2006.11.014