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dc.contributor.author
Chel-Guerrero, Luis
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia
dc.contributor.author
Gallegos Tintoré, Santiago
dc.contributor.author
Dávila-Ortíz, G.
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2020-08-10T20:34:30Z
dc.date.issued
2007-11
dc.identifier.citation
Chel-Guerrero, Luis; Scilingo, Adriana Alicia; Gallegos Tintoré, Santiago; Dávila-Ortíz, G.; Añon, Maria Cristina; Physicochemical and structural characterization of Lima Bean (Phaseolus lunatus) globulins; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 40; 9; 11-2007; 1537-1544
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111368
dc.description.abstract
A globulin fraction from Phaseolus lunatus have been isolated and characterized. The fractionation scheme used allowed to obtain a Globulin partially purificated. Globulin purification by ultracentrifugation allowed to isolate three peaks with different sedimentation coefficient, while gel filtration chromatography yielded two species, I and II, which were later identified as 11S and 7S globulins, respectively. Species II, 7S globulin from P. lunatus, seems to have a molecular mass of 72 kDa and to be constituted by polypeptides of 34–36, 25–27 and 16–18 kDa without intermolecular disulfide bonds. These polypeptides would present certain heterogeneity, as suggested by the results of isoelectric focusing and electrophoresis analyses. This protein exhibited some particular features, including a lower molecular mass and higher thermal stability than typical vicilins. Species I, with a molecular mass of 336 kDa, would be constituted by subunits of 53–55 and 40–41 kDa formed by smaller polypeptides (around 30 and 20 kDa) linked by disulfide bonds. These features, together with the existence of basic and acid polypeptides in the molecule, would confirm that species I is a globulin of the legumins, 11S globulins or -conglutin family.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Phaseolus lunatus
dc.subject
Globulins
dc.subject
Protein characterization
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical and structural characterization of Lima Bean (Phaseolus lunatus) globulins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:19:57Z
dc.journal.volume
40
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
1537-1544
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Chel-Guerrero, Luis. Universidad Autónoma de Yucatan. Facultad de Ingeniería Química; México
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gallegos Tintoré, Santiago. Universidad Autónoma de Yucatan. Facultad de Ingeniería Química; México
dc.description.fil
Fil: Dávila-Ortíz, G.. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643806003124
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2006.11.014
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