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dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.date.available
2020-08-10T20:24:45Z  
dc.date.issued
2007-04  
dc.identifier.citation
Concellón, Analía; Añon, Maria Cristina; Chaves, Alicia Raquel; Effect of low temperature storage on physical and physiological characteristics of eggplant fruit (Solanum melongena L.); Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 40; 3; 4-2007; 389-396  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111364  
dc.description.abstract
Eggplant (Solanum melongena L.) is a perishable and chilling-sensitive tropical fruit. The chilling injury (CI) symptoms as well as some physical and physiological implications were studied in eggplants Money Maker No. 2 stored at 0 and 10 °C for 15 days. Eggplants stored at 10 °C were not damaged by temperature, whereas fruit stored at 0 °C suffered CI. Eggplant stored at 0 °C exhibited a decrease in L0 (lightness) and ΔL (oxidation potential), increase of pH and electrolyte leakage after CI symptoms are manifested. At this temperature, flesh tissue revealed ultrastructural damage. On the other hand, skin from upper fruit section showed more lightness, reddish colouration, and lower content of anthocyanins than the central fruit section at harvest and over the entire storage period at 0 °C. In fruit stored at this temperature and in upper section, changes of anthocyanin content with time were closely proportional to the Chroma evolution (lower content of anthocyanin, lower saturation of colour).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
EGGPLANT  
dc.subject
CHILLING INJURY  
dc.subject
ELECTROLYTE LEAKAGE  
dc.subject
SUPERFICIAL COLOR  
dc.subject
ANTHOCYANINS  
dc.subject
SEM  
dc.subject
TEM  
dc.subject
ULTRASTRUCTURAL CHANGES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of low temperature storage on physical and physiological characteristics of eggplant fruit (Solanum melongena L.)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-20T20:20:23Z  
dc.journal.volume
40  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
389-396  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643806000211  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2006.02.004