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dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.contributor.author
Mugridge, Alicia  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Ferreyra, Ricardo M.  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-08-07T19:04:50Z  
dc.date.issued
2007-01  
dc.identifier.citation
Viña, Sonia Zulma; Mugridge, Alicia; Garcia, Maria Alejandra; Ferreyra, Ricardo M.; Martino, Miriam Nora; et al.; Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts; Elsevier; Food Chemistry; 103; 3; 1-2007; 701-709  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111196  
dc.description.abstract
To extend shelf life, the effects of polyvinylchloride film (PVC) and edible coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts were studied. Starch-based coatings were formulated using glycerol (G), sorbitol (S) or glycerol plus sunflower oil (O). Sprouts so treated as well as uncoated ones were placed on expanded polystyrene trays. Combinations of PVC and coatings (treatments named G-PVC, S-PVC and O-PVC) were also tested. Uncovered trays were maintained as controls. All packages were stored at 0 °C for 42 days and samples were removed every 14 days to determine commercial acceptability, weight loss, surface colour (of sprouts’ heads and bases) and texture. Sprouts in all treatments maintained optimum quality conditions over the first 14 days. At the end of storage, browning of cut zones and losses in weight and firmness were minimised in PVC-packaged sprouts, particularly in G-PVC. Therefore, PVC and G-PVC treatments were selected to evaluate some nutritional quality components. Ascorbic acid and total flavonoid contents remained almost constant while radical scavenging activity increased after 42 days of storage. Thus, PVC and G-PVC treatments showed the best performance for long-term refrigerated storage of Brussels sprouts.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Synthetic packaging film  
dc.subject
Edible starch coatings  
dc.subject
Brussels sprouts  
dc.subject
Radical scavenging activity  
dc.subject
Ascorbic acid  
dc.subject
Total flavonoids content  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-20T20:21:34Z  
dc.identifier.eissn
1873-7072  
dc.journal.volume
103  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
701-709  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferreyra, Ricardo M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606007229  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.09.010