Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola
dc.contributor.author
Jacquat, Andrés Gustavo
dc.contributor.author
Usseglio, Virginia Lara
dc.contributor.author
Achimón, Fernanda
dc.contributor.author
Cuello, Alejandro Emanuel
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto
dc.contributor.author
Dambolena, José Sebastián
dc.date.available
2020-08-06T19:03:50Z
dc.date.issued
2020-02
dc.identifier.citation
Pizzolitto, Romina Paola; Jacquat, Andrés Gustavo; Usseglio, Virginia Lara; Achimón, Fernanda; Cuello, Alejandro Emanuel; et al.; Quantitative-structure-activity relationship study to predict the antifungal activity of essential oils against Fusarium verticillioides; Elsevier; Food Control; 108; 2-2020
dc.identifier.issn
0956-7135
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111080
dc.description.abstract
Fusarium verticillioides is the principal fungal pathogen affecting corn maize both in the field and/or during grain storage. The efficiency of essential oils (EOs) as antifungals has been well established against many phytopathogenic fungi, so the aim of this QSAR study was to design a mathematical model using arbitrary descriptors based on EO components to predict antifungal activity. The EOs that reported the highest activity were Origanum spp. The results obtained in the QSAR analysis revealed a statistically significant model (P <0.0001) which predicted the antifungal activity in a linear equation based on three EO component descriptors: the content of oxygenated sesquiterpenes, content of phenolic compounds and/or the content of peroxide compounds by their composition. These descriptors permitted antifungal activity to be predicted of new EOs without any additional information required, and thus this could be an aid in the search for EOs with the capacity to affect F. verticillioides growth. To our knowledge, the present study constitutes the first QSAR study on the antifungal activity of the EOs. In addition, the strategy used to design the descriptors can be used in the study of other types of complex mixtures.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ESSENTIAL OILS
dc.subject
FUSARIUM VERTICILLIOIDES
dc.subject
QSAR
dc.subject
PREDICTIVE MODEL
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Quantitative-structure-activity relationship study to predict the antifungal activity of essential oils against Fusarium verticillioides
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T15:50:46Z
dc.journal.volume
108
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jacquat, Andrés Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Achimón, Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cuello, Alejandro Emanuel. Universidad Nacional de Río Negro; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Food Control
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713519304256
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106836
Archivos asociados