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dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola  
dc.contributor.author
Jacquat, Andrés Gustavo  
dc.contributor.author
Usseglio, Virginia Lara  
dc.contributor.author
Achimón, Fernanda  
dc.contributor.author
Cuello, Alejandro Emanuel  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.contributor.author
Dambolena, José Sebastián  
dc.date.available
2020-08-06T19:03:50Z  
dc.date.issued
2020-02  
dc.identifier.citation
Pizzolitto, Romina Paola; Jacquat, Andrés Gustavo; Usseglio, Virginia Lara; Achimón, Fernanda; Cuello, Alejandro Emanuel; et al.; Quantitative-structure-activity relationship study to predict the antifungal activity of essential oils against Fusarium verticillioides; Elsevier; Food Control; 108; 2-2020  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111080  
dc.description.abstract
Fusarium verticillioides is the principal fungal pathogen affecting corn maize both in the field and/or during grain storage. The efficiency of essential oils (EOs) as antifungals has been well established against many phytopathogenic fungi, so the aim of this QSAR study was to design a mathematical model using arbitrary descriptors based on EO components to predict antifungal activity. The EOs that reported the highest activity were Origanum spp. The results obtained in the QSAR analysis revealed a statistically significant model (P <0.0001) which predicted the antifungal activity in a linear equation based on three EO component descriptors: the content of oxygenated sesquiterpenes, content of phenolic compounds and/or the content of peroxide compounds by their composition. These descriptors permitted antifungal activity to be predicted of new EOs without any additional information required, and thus this could be an aid in the search for EOs with the capacity to affect F. verticillioides growth. To our knowledge, the present study constitutes the first QSAR study on the antifungal activity of the EOs. In addition, the strategy used to design the descriptors can be used in the study of other types of complex mixtures.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ESSENTIAL OILS  
dc.subject
FUSARIUM VERTICILLIOIDES  
dc.subject
QSAR  
dc.subject
PREDICTIVE MODEL  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Quantitative-structure-activity relationship study to predict the antifungal activity of essential oils against Fusarium verticillioides  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-20T15:50:46Z  
dc.journal.volume
108  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jacquat, Andrés Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Achimón, Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuello, Alejandro Emanuel. Universidad Nacional de Río Negro; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713519304256  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106836