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dc.contributor.author
Ferreyra, Ricardo M.
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma
dc.contributor.author
Mugridge, Alicia
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel
dc.date.available
2020-08-06T15:07:31Z
dc.date.issued
2007-03
dc.identifier.citation
Ferreyra, Ricardo M.; Viña, Sonia Zulma; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Growth and ripening season effects on antioxidant capacity of strawberry cultivar Selva; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 112; 1; 3-2007; 27-32
dc.identifier.issn
0304-4238
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/111026
dc.description.abstract
There is wide awareness on the importance of antioxidants in cell protection against free radicals constantly produced by the cell metabolism. In this work, carried out with strawberry cultivar “Selva”, the antioxidant capacity and content of the main accepted antioxidants – ascorbic acid, dehydroascorbic acid, total phenols and anthocyanins – were determined along 10 growth stages of the fruit. Strawberries were harvested in winter and summer. Minimum/maximum temperatures in the two seasons were 6.3 °C/14.9 °C and 14.5 °C/27.8 °C, respectively. Antioxidant capacity in the small green stage was 27 mmol DPPH/100 g fresh tissue, keeping noticeably high values in the large-green one. Towards the white stage, antioxidant capacity reduced, to remain mostly constant. The antioxidant capacity was higher in those stages where cell division was more important and this parameter correlated mostly with the contents of total phenols and ascorbic acid.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
STRAWBERRIES
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
ASCORBIC ACID
dc.subject
ANTHOCYANINS
dc.subject
PHENOLS
dc.subject
HARVEST SEASON
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Growth and ripening season effects on antioxidant capacity of strawberry cultivar Selva
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:18:27Z
dc.identifier.eissn
1879-1018
dc.journal.volume
112
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
27-32
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ferreyra, Ricardo M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Scientia Horticulturae
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304423806004821
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2006.12.001
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