Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.contributor.author
Mobili, Pablo  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.date.available
2020-08-05T19:58:18Z  
dc.date.issued
2007-12  
dc.identifier.citation
Golowczyc, Marina Alejandra; Mobili, Pablo; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; de Antoni, Graciela Liliana; Protective action of Lactobacillus kefir carrying S-layer protein against Salmonella enterica serovar Enteritidis; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 118; 3; 12-2007; 264-273  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110966  
dc.description.abstract
Eight Lactobacillus kefir strains isolated from different kefir grains were tested for their ability to antagonize Salmonella enterica serovar Enteritidis (Salmonella enteritidis) interaction with epithelial cells. L. kefir surface properties such as autoaggregation and coaggregation with Salmonella and adhesion to Caco-2/TC-7 cells were evaluated. L. kefir strains showed significantly different adhesion capacities, six strains were able to autoaggregate and four strains coaggregated with Salmonella. Coincubation of Salmonella with coaggregating L. kefir strains significantly decreased its capacity to adhere to and to invade Caco-2/TC-7 cells. This was not observed with non coaggregating L. kefir strains. Spent culture supernatants of L. kefir contain significant amounts of S-layer proteins. Salmonella pretreated with spent culture supernatants (pH 4.5–4.7) from all tested L. kefir strains showed a significant decrease in association and invasion to Caco-2/TC-7 cells. Artificially acidified MRS containing lactic acid to a final concentration and pH equivalent to lactobacilli spent culture supernatants did not show any protective action. Pretreatment of this pathogen with spent culture supernatants reduced microvilli disorganization produced by Salmonella. In addition, Salmonella pretreated with S-layer proteins extracted from coaggregating and non coaggregating L. kefir strains were unable to invade Caco-2/TC-7 cells. After treatment, L. kefir S-layer protein was detected associated with Salmonella, suggesting a protective role of this protein on association and invasion.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lactobacillus  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
S-layer  
dc.subject
Probiotic  
dc.subject
Samonella sp  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Protective action of Lactobacillus kefir carrying S-layer protein against Salmonella enterica serovar Enteritidis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-20T20:18:52Z  
dc.journal.volume
118  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
264-273  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160507003753?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.042