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dc.contributor.author
Pagliero, Cecilia Liliana  
dc.contributor.author
Ochoa, Nelio Ariel  
dc.contributor.author
Mattea, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Marchese, Jose  
dc.date.available
2020-08-05T19:20:41Z  
dc.date.issued
2007-01  
dc.identifier.citation
Pagliero, Cecilia Liliana; Ochoa, Nelio Ariel; Mattea, Miguel Angel; Marchese, Jose; Fouling of polymeric membranes during degumming of crude sunflower and soybean oil; Elsevier; Journal of Food Engineering; 78; 1; 1-2007; 194-197  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110953  
dc.description.abstract
Membrane separation is an optional technology to replace the conventional degumming step during the processing of vegetable oils. In this work, the performance of an asymmetric membrane of polyvinylidenfluoride (PVDF) during the degumming of a crude vegetableoil/hexane mixture was investigated. Samples of soybean and sunflower oil were treated and the effect of oil source on membrane fouling was evaluated. The water and hexane membrane permeability were assessed by permeation experiments and their values were used to explain themembrane behavior. The degumming tests were performed in a stirred dead-end cell, at different temperatures and pressures. Retention of phospholipids (selectivity) was greater than 95% in the whole range of studied conditions (2 bar < DP < 6 bar; 30 C < T < 50 C). The results showed that degumming of sunflower oil produced a higher membrane fouling than degumming of soybean oil  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Fouling of polymeric membranes during degumming of crude sunflower and soybean oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-08-05T16:44:22Z  
dc.journal.volume
78  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
194-197  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pagliero, Cecilia Liliana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Tecnologías Energéticas y Materiales Avanzados. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Tecnologías Energéticas y Materiales Avanzados; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ochoa, Nelio Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mattea, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchese, Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.09.015  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877405006515