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dc.contributor.author
Pagliero, Cecilia Liliana
dc.contributor.author
Ochoa, Nelio Ariel
dc.contributor.author
Mattea, Miguel Angel
dc.contributor.author
Marchese, Jose
dc.date.available
2020-08-05T19:20:41Z
dc.date.issued
2007-01
dc.identifier.citation
Pagliero, Cecilia Liliana; Ochoa, Nelio Ariel; Mattea, Miguel Angel; Marchese, Jose; Fouling of polymeric membranes during degumming of crude sunflower and soybean oil; Elsevier; Journal of Food Engineering; 78; 1; 1-2007; 194-197
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110953
dc.description.abstract
Membrane separation is an optional technology to replace the conventional degumming step during the processing of vegetable oils. In this work, the performance of an asymmetric membrane of polyvinylidenfluoride (PVDF) during the degumming of a crude vegetableoil/hexane mixture was investigated. Samples of soybean and sunflower oil were treated and the effect of oil source on membrane fouling was evaluated. The water and hexane membrane permeability were assessed by permeation experiments and their values were used to explain themembrane behavior. The degumming tests were performed in a stirred dead-end cell, at different temperatures and pressures. Retention of phospholipids (selectivity) was greater than 95% in the whole range of studied conditions (2 bar < DP < 6 bar; 30 C < T < 50 C). The results showed that degumming of sunflower oil produced a higher membrane fouling than degumming of soybean oil
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Fouling of polymeric membranes during degumming of crude sunflower and soybean oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-08-05T16:44:22Z
dc.journal.volume
78
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
194-197
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pagliero, Cecilia Liliana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Tecnologías Energéticas y Materiales Avanzados. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Tecnologías Energéticas y Materiales Avanzados; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ochoa, Nelio Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mattea, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería. Departamento de Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchese, Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.09.015
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877405006515
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