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dc.contributor.author
Litterio, Maria Corina
dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra
dc.contributor.author
Adamo, Ana María
dc.contributor.author
Elesgaray, Rosana
dc.contributor.author
Oteiza, Patricia Isabel
dc.contributor.author
Galleano, Mónica Liliana
dc.contributor.author
Fraga, César Guillermo
dc.date.available
2020-08-04T19:42:20Z
dc.date.issued
2015-07
dc.identifier.citation
Litterio, Maria Corina; Vazquez, Marcela Alejandra; Adamo, Ana María; Elesgaray, Rosana; Oteiza, Patricia Isabel; et al.; Epicatechin reduces blood pressure increase in high fructose-fed rats: effects on the determinants of nitric oxide bioavailability; Elsevier Science Inc; Journal Of Nutritional Biochemistry; 26; 7-2015; 745-751
dc.identifier.issn
0955-2863
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110839
dc.description.abstract
This work investigated the blood pressure (BP) lowering effect of the flavanol (─)-epicatechin in a model of metabolic syndrome. Rats were fed a regular chow diet without (Control) or with 10% (w/v) fructose in the drinking water (high fructose, HF) for 8 w. A subgroup of the HF-fed rats was supplemented with (─)-epicatechin 20 mg/kg body weight (HF-EC). Dietary (─)-epicatechin reverted the increase in BP caused by the fructose treatment. In aorta, superoxide anion production and the expression of the NADPH oxidase (NOX) subunits p47phox and p22phox were enhanced in the HF-fed rats. The increase was prevented by (─)-epicatechin. Similar profile was observed for NOX4 expression. The activity of aorta nitric oxide synthase (NOS) was increased in the HF group and was even higher in the HF-EC rats. This effect was paralleled by increased endothelial NOS phosphorylation at the activation site Ser1177. Among the more relevant MAPKs pathways in vascular tissue, JNK was shown to be activated in the aorta of the HF-fed rats and (─)-epicatechin supplementation mitigated this effect. Thus, these results suggest that dietary (−)-epicatechin supplementation prevented hypertension in HF-fed rats decreasing superoxide anion production and elevating NOS activity favoring an increase in NO bioavailability.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FLAVONOIDS
dc.subject
HYPERTENSION
dc.subject
METABOLIC SYNDROME
dc.subject
OXIDANTS
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Epicatechin reduces blood pressure increase in high fructose-fed rats: effects on the determinants of nitric oxide bioavailability
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-11T15:38:03Z
dc.journal.volume
26
dc.journal.pagination
745-751
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Litterio, Maria Corina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Adamo, Ana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Elesgaray, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Patricia Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. University of California at Davis; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Galleano, Mónica Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fraga, César Guillermo. University of California at Davis; Estados Unidos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Nutritional Biochemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.journals.elsevier.com/the-journal-of-nutritional-biochemistry/
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2015.02.004
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