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dc.contributor.author
González, Agustín

dc.contributor.author
Contreras, Cintia Belén

dc.contributor.author
Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines

dc.contributor.author
Strumia, Miriam Cristina

dc.contributor.other
Grumezescu, Alexandre Mihai
dc.date.available
2020-07-28T20:16:53Z
dc.date.issued
2017
dc.identifier.citation
González, Agustín; Contreras, Cintia Belén; Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines; Strumia, Miriam Cristina; Study of the structure/property relationship of nano-materials for development of novel food packaging; Elsevier; 7; 2017; 265-294
dc.identifier.isbn
9780128043028
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110489
dc.description.abstract
In the last years, the topic of modern food packaging has made substantial advances resulting from global trends and consumer preferences. These advances aimed at yielding improved food quality and safety are in progress in conjunction with the development of nano-science and nanotechnology as new frontiers of the current century. The application of polymer nanotechnology offers good perspectives on new food packaging materials. This chapter begins with a brief history of polymer used in food packaging; it then provides an overview of the latest innovations in food packaging based on polymer nano-materials, focusing on two main objectives: improvement of mechanical and barrier properties of the materials and search of functional properties designed and oriented to prepare active/intelligent food packaging. It also makes a review of the use of different types of nano-systems to develop new nano-sized material which enhances the final properties of synthetic and biopolymers for food packaging.Another topic discussed in this chapter is the extension of the useful life of food through the use of nano-technology applied to development of active packaging, such as antimicrobial packaging and oxygen scavengers. Moreover, characteristic examples of innovative intelligent packaging will be discussed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Nanotechnology
dc.subject
Food packaging
dc.subject
Active packaging
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Study of the structure/property relationship of nano-materials for development of novel food packaging
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-02-19T18:56:57Z
dc.journal.volume
7
dc.journal.pagination
265-294
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Contreras, Cintia Belén. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Strumia, Miriam Cristina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.elsevier.com/books/food-packaging/grumezescu/978-0-12-804302-8
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978012804302800008X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804302-8.00008-X
dc.conicet.paginas
796
dc.source.titulo
Food packaging
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