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dc.contributor.author
Dunnand, E.
dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Forzani, Liliana Maria
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
dc.date.available
2020-07-26T14:05:51Z
dc.date.issued
2019-03
dc.identifier.citation
Dunnand, E.; Burns, Patricia Graciela; Binetti, Ana Griselda; Bergamini, Carina Viviana; Peralta, Guillermo Hugo; et al.; Postbiotics produced at laboratory and industrial level as potential functional food ingredients with the capacity to protect mice against Salmonella infection; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 9; 3-2019; 219-229
dc.identifier.issn
1364-5072
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110275
dc.description.abstract
AIM:To determine the protective capacity against Salmonella infection in mice of the cell-free fraction (postbiotic) of fermented milk, produced at laboratory and industrial level.METHODS AND RESULTS:The proteolytic activity (PA) of five commercial cultures and eleven autochthonous Lactobacillus strains was evaluated. The DSM-100H culture displayed the highest PA and it was selected for further studies. The capacity of the postbiotics produced by pH-controlled fermentation to stimulate the production of secretory-IgA in faeces and to protect mice against Salmonella infection was evaluated. A significant increase of S-IgA in faeces of mice fed 14 days the postbiotic obtained at the laboratory (F36) was detected compared to control animals. A significantly higher survival was observed in mice fed the F36 and the FiSD (industrial product) compared to controls.CONCLUSION:The postbiotics obtained showed immunomodulatory and protective capacity against Salmonella infection in mice.SIGNIFICANCE AND IMPACT OF THE STUDY:The pH-controlled milk fermentation by the proteolytic DSM-100H culture could be a suitable strategy to obtain a food ingredient to be added to a given food matrix, not adequate to host viable cells of probiotics, to confer it enhanced functionality and thus expand the functional food market. This article is protected by copyright. All rights reserved.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
POSTBIOTICS
dc.subject
FOOD INGREDIENTS
dc.subject
SALMONELLA INFECTION
dc.subject
PROTECTION OF POSTBIOTICS AGAINST SALMONELLA.
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Postbiotics produced at laboratory and industrial level as potential functional food ingredients with the capacity to protect mice against Salmonella infection
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T16:24:30Z
dc.journal.volume
9
dc.journal.pagination
219-229
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Dunnand, E.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Forzani, Liliana Maria. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina
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Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.14276
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