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dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando
dc.date.available
2020-07-23T14:30:30Z
dc.date.issued
2006-10
dc.identifier.citation
Hugo, Ayelen Amelia; de Antoni, Graciela Liliana; Perez, Pablo Fernando; Lactobacillus delbrueckii subsp lactis strain CIDCA 133 inhibits nitrate reductase activity of Escherichia coli; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 111; 3; 10-2006; 191-196
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110009
dc.description.abstract
The aim of the present work was to investigate the effect of strain CIDCA 133 on the nitrate reductase activity of a non-pathogenic Escherichia coli strain. Suspensions containing different ratios of the strains under study were coincubated in MRS or MRS without glucose. In some experiments lactobacilli were killed by UV treatment. The nitrate reductase activity was determined by using a diazotization reaction for nitrite. Presence of live lactobacilli leads to a dose–response diminution in the specific nitrate reductase of E. coli even when no acidification occurred. Killing of lactobacilli by UV treatment completely abolished the anti-nitrate reductase effect. In addition, the effect was only partially observed with filtered spent culture supernatants of lactobacilli. Lactobacillus delbrueckii subsp lactis strain CIDCA 133 is able to antagonize the nitrate reductase activity of E. coli. This effect is neither due to a diminution of the viability of E. coli nor is depending on the acidification of the medium by the lactobacilli. Viability is needed for maximal anti-nitrate reductase activity. Modulation of undesirable enzymatic activities of intestinal microorganisms by means of selected microorganisms constitutes a further insight on the mechanisms by which probiotics lead to beneficial effects. Administration of probiotic strains able to modulate microbial intestinal activities could lead to a protection of the host against harmful effects of some members of the intestinal microflora.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus
dc.subject
Proiotics
dc.subject
Nitrate reductase
dc.subject
Intestinal microbiota
dc.subject
Gut homeostasis
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Lactobacillus delbrueckii subsp lactis strain CIDCA 133 inhibits nitrate reductase activity of Escherichia coli
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-20T20:17:07Z
dc.journal.volume
111
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
191-196
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160506002534?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2006.04.024
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