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dc.contributor.author
Sciammaro, Leonardo Pablo
dc.contributor.author
Bigne, Facundo
dc.contributor.author
Giacomino, M. Silvia
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina
dc.contributor.other
Torres Perez, María Dolores
dc.date.available
2020-07-22T18:15:27Z
dc.date.issued
2019
dc.identifier.citation
Sciammaro, Leonardo Pablo; Bigne, Facundo; Giacomino, M. Silvia; Puppo, Maria Cecilia; Ferrero, Cristina; Mesquite (Prosopis alba) Flour: Composition and Use in Breadmaking; Nova Science Publishers; 2019; 259-272
dc.identifier.isbn
978-1-53613-761-3
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109943
dc.description.abstract
Prosopis spp (mesquite) is a legume tree growing in semiarid zones of America, from the United States to Argentina. The fruit is a pod used in many ways: as cattle food, for preparing a typical fermented beverage (aloja), and as a versatile ingredient for human meals. Flours from the whole pod, pericarp and seeds, from the wide spread species Prosopis alba were analyzed. Prosopis alba flours had high content of soluble sugars (mainly sucrose) and also a high amount of total dietary fiber (23%). Protein content was the highest in seeds (33.6%) while the whole pod contained 5.81%. Aminoacidic profile presented high content of aspartic plus glutamic acids and also arginin converting this flour in an adequate ingredient for athletes due to these aminoacids are important in the increase of muscular mass. Antioxidant activity (mainly related to polifenol content) was higher in the whole pod and seeds. The whole pod flour contained potassium as the major mineral and also high amounts of calcium, magnesium, iron and zinc. For assessing the aptitude of the whole pod flour for breadmaking composite breads from wheat and Prosopis alba flours were formulated at different levels of substitution. Technological characteristics and nutritional quality were evaluated showing the suitability of mesquite as a bakery ingredient.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nova Science Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PROSOPIS ALBA
dc.subject
NUTRITION
dc.subject
AMINO ACIDS
dc.subject
FATTY ACIDS
dc.subject
MINERALS
dc.subject
BREAD
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Mesquite (Prosopis alba) Flour: Composition and Use in Breadmaking
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-07-01T16:12:44Z
dc.journal.pagination
259-272
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Sciammaro, Leonardo Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bigne, Facundo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giacomino, M. Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://novapublishers.com/shop/flour-production-varieties-and-nutrition/
dc.conicet.paginas
360
dc.source.titulo
Flour: Production, Varieties and Nutrition
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