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dc.contributor.author
Panaia, Lucas
dc.contributor.author
Noli, Luciano Augusto
dc.contributor.author
Campana, Aldo Humberto
dc.contributor.author
Barrera, Mario
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.date.available
2020-07-22T17:04:49Z
dc.date.issued
2001-05
dc.identifier.citation
Panaia, Lucas; Noli, Luciano Augusto; Campana, Aldo Humberto; Barrera, Mario; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Influence of the operating conditions on acid degumming process in sunflower seed oil; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 78; 5; 5-2001; 553-554
dc.identifier.issn
0003-021X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109932
dc.description.abstract
We have now extended this study, investigating the effect of dif-ferent variables related mainly to the acid refining step (typeand concentration of degumming agents, temperature andcontact time), in accordance with technological requirements.Diverse degumming agents [phosphoric acid, citric acid, andacid mixtures (phosphoric/citric acids, 50:50), all used in a2.5% ratio (degumming agent/oil) at a concentration of 8, 10,and 13%], temperatures (60, 70, and 80°C), contact times(5?35 min with moderate agitation) were used. With themethodology described in Reference 1, the high-performanceliquid chromatography?evaporative light scattering detectionprofiles and the residual phosphorus content were determined,applying the statistical analysis of data (2). The residual totalphospholipid content in supernatant oils degummed at60°C/0% measured the least at 35 min for citric and phos-phoric acid and at 25 min for the acid mixture (P < 0.05). At70°C/10%, citric acid exhibited a notable superiority as adegumming agent, with the lowest total phospholipid contentat 25 min (P < 0.05); similar results were obtained at 35 minfor the acid mixture and for phosphoric acid. The lowest re-maining phospholipid content was observed at 35 (acid mix-ture) and 15 min (citric and phosphoric acid) at 80°C/10%. Inthe phosphoric acid treatment, the residual content wasgreater (P < 0.05) than with the other agents assayed
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Acid Degumming Process
dc.subject
Operating Conditions
dc.subject
Sunflower Seed Oil
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Influence of the operating conditions on acid degumming process in sunflower seed oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-23T13:20:02Z
dc.journal.volume
78
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
553-554
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Panaia, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Noli, Luciano Augusto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campana, Aldo Humberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barrera, Mario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-001-0302-3
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-001-0302-3
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