Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.date.available
2020-07-22T16:03:51Z  
dc.date.issued
2020-03  
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Nanocomposite bilayers based on poly(vinyl alcohol) and chitosan functionalized with gallic acid; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 146; 3-2020; 811-820  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109878  
dc.description.abstract
The development of active bilayer systems is a novel strategy for the application of active packaging to maintain or prolong the shelf‐life of food products. A bilayer system was assembled in situ into a thermocompression unit through a two-step procedure. One of the layers was obtained by a casting process and consisted of a chitosan based nanocomposite functionalized with gallic acid (GA); the other was shaped by the spreading of polyvinyl alcohol solution on the nanocomposite. Then, a stage of thermocompression formed the bilayer system. In this way, a feasible material with water vapor and oxygen barrier as well as UV barrier properties due to the presence of GA was designed by a thermocompression process which can be industrially scaled representing a technological progress. The formation of the bilayers was corroborated by SEMallowing discerning between both, the PVA layer and the nanocomposite layer. On the other hand, the corroboration of interactions between the layers of the system was carried out through ATR-FTIR and DSC analysis. The system was used as packaging of a food susceptible to undergo oxidation such as walnut flour, generating a delay in the formation of hydroperoxides and secondary oxidation compounds compared with a synthetic container. These results indicated that bilayer materials can be useful for the conservation of this type of foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE BILAYER  
dc.subject
PVA  
dc.subject
CHITOSAN  
dc.subject
FUNCTIONALIZED SYSTEMS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Nanocomposite bilayers based on poly(vinyl alcohol) and chitosan functionalized with gallic acid  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-23T13:12:00Z  
dc.identifier.eissn
1879-0003  
dc.journal.volume
146  
dc.journal.pagination
811-820  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S014181301933452X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.10.049