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dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2020-07-22T16:03:51Z
dc.date.issued
2020-03
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Nanocomposite bilayers based on poly(vinyl alcohol) and chitosan functionalized with gallic acid; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 146; 3-2020; 811-820
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109878
dc.description.abstract
The development of active bilayer systems is a novel strategy for the application of active packaging to maintain or prolong the shelf‐life of food products. A bilayer system was assembled in situ into a thermocompression unit through a two-step procedure. One of the layers was obtained by a casting process and consisted of a chitosan based nanocomposite functionalized with gallic acid (GA); the other was shaped by the spreading of polyvinyl alcohol solution on the nanocomposite. Then, a stage of thermocompression formed the bilayer system. In this way, a feasible material with water vapor and oxygen barrier as well as UV barrier properties due to the presence of GA was designed by a thermocompression process which can be industrially scaled representing a technological progress. The formation of the bilayers was corroborated by SEMallowing discerning between both, the PVA layer and the nanocomposite layer. On the other hand, the corroboration of interactions between the layers of the system was carried out through ATR-FTIR and DSC analysis. The system was used as packaging of a food susceptible to undergo oxidation such as walnut flour, generating a delay in the formation of hydroperoxides and secondary oxidation compounds compared with a synthetic container. These results indicated that bilayer materials can be useful for the conservation of this type of foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE BILAYER
dc.subject
PVA
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
FUNCTIONALIZED SYSTEMS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Nanocomposite bilayers based on poly(vinyl alcohol) and chitosan functionalized with gallic acid
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-23T13:12:00Z
dc.identifier.eissn
1879-0003
dc.journal.volume
146
dc.journal.pagination
811-820
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S014181301933452X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.10.049
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