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dc.contributor.author
Rodriguez Furlán, Laura Teresa  
dc.contributor.author
Lecot, Carlos Javier  
dc.contributor.author
Pérez Padilla, Antonio  
dc.contributor.author
Campderrós, Mercedes Edith  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-07-21T18:40:02Z  
dc.date.issued
2011-09  
dc.identifier.citation
Rodriguez Furlán, Laura Teresa; Lecot, Carlos Javier; Pérez Padilla, Antonio; Campderrós, Mercedes Edith; Zaritzky, Noemi Elisabet; Effect of saccharides on glass transition temperatures of frozen and freeze dried bovine plasma protein; Elsevier; Journal of Food Engineering; 106; 9-2011; 74-79  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109791  
dc.description.abstract
In this study, to preserve the integrity of plasma protein, protective agents, such as saccharides are added to produce a glassy (vitrified) state. Differential scanning calorimetry (DSC) was used to measure the glass transition (Tg), crystallization temperatures (Tc) of the solid freeze-dried bovine plasma protein and the glass transition temperature (T´g ) of the protein freeze solution, with the addition of inulin as protective agent, comparing the behavior with glucose and sucrose. The results indicated that transition temperatures increased with the molecular weight of the saccharide, conferring inulin a stabilizing effect at higher storage temperature. The T´g and the water plasticizing effect were estimated by means of two theoretical models: Miller/Fox and Gordon/Taylor extended for multi-component systems. The determination of the glass transition temperatures is useful in defining a freeze-drying cycle and storage stability of plasma protein concentrates.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GLASS TRANSITION TEMPERATURE  
dc.subject
MULTI-COMPONENT MATRIX  
dc.subject
INULIN  
dc.subject
PLASMA PROTEINS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of saccharides on glass transition temperatures of frozen and freeze dried bovine plasma protein  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-01T16:14:20Z  
dc.identifier.eissn
1873-5770  
dc.journal.volume
106  
dc.journal.pagination
74-79  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Furlán, Laura Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lecot, Carlos Javier. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez Padilla, Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campderrós, Mercedes Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877411001956  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2011.04.010