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dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Mattea, Facundo  
dc.contributor.author
Cardarelli, Damián Aldo  
dc.contributor.author
Mattea, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2020-07-21T18:13:05Z  
dc.date.issued
2010-09  
dc.identifier.citation
Ixtaina, Vanesa Yanet; Mattea, Facundo; Cardarelli, Damián Aldo; Mattea, Miguel Angel; Nolasco, Susana Maria; et al.; Supercritical Carbon Dioxide Extraction and Characterization of Argentinean Chia Seed Oil; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 88; 2; 9-2010; 289-298  
dc.identifier.issn
0003-021X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109780  
dc.description.abstract
Extraction of chia seed oil was performed with supercritical carbon dioxide (SC-CO2). To investigate the effects of pressure and temperature on the oil solubility and yield, two isobaric (250 and 450 bar) and two isothermal (40 and 60 °C) extraction conditions were selected. The global extraction yield of chia oil increased with pressure enhancement, but temperature had a little influence on it. The maximum oil recovery using SC-CO2 at a mass flow rate of 8 kg/h was 97%, which was obtained at 60 °C, 450 bar for a 138-min extraction. The results showed that solubility changed from 4.8 g oil/kg CO2 at 60 °C–250 bar to 28.8 g oil/kg CO2 at 60 °C–450 bar. The final extract obtained by SC-CO2 under different conditions and Soxhlet extraction contained mainly α-linolenic (64.9–65.6%) and linoleic (19.8–20.3%) acids. SC-CO2 extraction is an interesting alternative methodology because it is possible to achieve a chia oil yield close to that obtained by conventional extraction with a similar fatty acid composition using an environmentally friendly process.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
CHIA SEED OIL  
dc.subject
FATTY ACIDS  
dc.subject
OMEGA-3  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Supercritical Carbon Dioxide Extraction and Characterization of Argentinean Chia Seed Oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-01T16:14:16Z  
dc.identifier.eissn
1558-9331  
dc.journal.volume
88  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
289-298  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mattea, Facundo. Universidad de Valladolid; España  
dc.description.fil
Fil: Cardarelli, Damián Aldo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mattea, Miguel Angel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1007/s11746-010-1670-2  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-010-1670-2