Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.contributor.author
Silva, Joana  
dc.contributor.author
Teixeira, Paula Mariana  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2020-07-21T18:05:21Z  
dc.date.issued
2011-01  
dc.identifier.citation
Golowczyc, Marina Alejandra; Silva, Joana; Teixeira, Paula Mariana; de Antoni, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Cellular injuries of spray-dried Lactobacillus spp. isolated from kefir and their impact on probiotic properties; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 144; 3; 1-2011; 556-560  
dc.identifier.issn
0168-1605  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109777  
dc.description.abstract
The injuries caused by spray drying (SD) of three potential probiotic lactobacilli isolated from kefir grains and the impact on some probiotic properties, were evaluated. Results demonstrated that Lactobacillus plantarum 83114 and L. kefir 8321 showed a slight reduction of viability (0.11 and 0.29 log CFU/ml respectively) after SD process, and L. kefir 8348 was found to be more sensitive to the process with a reduction in viability of 0.70 log CFU/ml. Neither membrane damage, evaluated by increased sensitivity to NaCl, lysozyme, bile salt and penicillin G, nor changes in acidifying activity in MRS and milk by lactobacilli were detected after SD. L. plantarum 83114 and L. kefir 8321 after SD did not lose their capacity to adhere to intestinal cells. Nevertheless, L. kefir 8348 showed a significant loss of adhesion capacity after SD. In addition, rehydrated spray-dried L. kefir 8321 retained the ability to protect against Salmonella invasion of intestinal cells. This effect was observed when L. kefir is co-incubated with Salmonella before invasion assay. This work shows that the membrane integrity evaluated by indirect methods and some probiotic properties of lactobacilli isolated from kefir did not change significantly after SD, and these powders could be used in functional foods applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lactobacillus spp.  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
Spray drying  
dc.subject
Probiotic properties  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Cellular injuries of spray-dried Lactobacillus spp. isolated from kefir and their impact on probiotic properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-01T16:13:43Z  
dc.identifier.eissn
1879-3460  
dc.journal.volume
144  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
556-560  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, Joana. Universidad Católica Portuguesa. Escuela Superior de Biotecnología; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Teixeira, Paula Mariana. Universidad Católica Portuguesa. Escuela Superior de Biotecnología; Portugal  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2010.11.005  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160510006185