Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra
dc.contributor.author
Silva, Joana
dc.contributor.author
Teixeira, Paula Mariana
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela
dc.date.available
2020-07-21T18:05:21Z
dc.date.issued
2011-01
dc.identifier.citation
Golowczyc, Marina Alejandra; Silva, Joana; Teixeira, Paula Mariana; de Antoni, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Cellular injuries of spray-dried Lactobacillus spp. isolated from kefir and their impact on probiotic properties; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 144; 3; 1-2011; 556-560
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109777
dc.description.abstract
The injuries caused by spray drying (SD) of three potential probiotic lactobacilli isolated from kefir grains and the impact on some probiotic properties, were evaluated. Results demonstrated that Lactobacillus plantarum 83114 and L. kefir 8321 showed a slight reduction of viability (0.11 and 0.29 log CFU/ml respectively) after SD process, and L. kefir 8348 was found to be more sensitive to the process with a reduction in viability of 0.70 log CFU/ml. Neither membrane damage, evaluated by increased sensitivity to NaCl, lysozyme, bile salt and penicillin G, nor changes in acidifying activity in MRS and milk by lactobacilli were detected after SD. L. plantarum 83114 and L. kefir 8321 after SD did not lose their capacity to adhere to intestinal cells. Nevertheless, L. kefir 8348 showed a significant loss of adhesion capacity after SD. In addition, rehydrated spray-dried L. kefir 8321 retained the ability to protect against Salmonella invasion of intestinal cells. This effect was observed when L. kefir is co-incubated with Salmonella before invasion assay. This work shows that the membrane integrity evaluated by indirect methods and some probiotic properties of lactobacilli isolated from kefir did not change significantly after SD, and these powders could be used in functional foods applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactobacillus spp.
dc.subject
Kefir
dc.subject
Spray drying
dc.subject
Probiotic properties
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Cellular injuries of spray-dried Lactobacillus spp. isolated from kefir and their impact on probiotic properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-01T16:13:43Z
dc.identifier.eissn
1879-3460
dc.journal.volume
144
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
556-560
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Silva, Joana. Universidad Católica Portuguesa. Escuela Superior de Biotecnología; Portugal
dc.description.fil
Fil: Teixeira, Paula Mariana. Universidad Católica Portuguesa. Escuela Superior de Biotecnología; Portugal
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2010.11.005
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160510006185
Archivos asociados