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dc.contributor.author
Ferrari, Cristhiane C.  
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.contributor.author
Hubinger, Miriam D.  
dc.date.available
2020-07-21T17:54:17Z  
dc.date.issued
2011-02  
dc.identifier.citation
Ferrari, Cristhiane C.; Arballo, Javier Ramiro; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Hubinger, Miriam D.; Modelling of mass transfer and texture evaluation during osmotic dehydration of melon under vacuum; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 46; 2; 2-2011; 436-443  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109774  
dc.description.abstract
The influence of vacuum time and solution concentration on mass transfer and mechanical properties of osmodehydrated melon cubes has been studied. Pulsed vacuum osmotic dehydration (PVOD) was carried out at 30 °C for 4 h, using sucrose solutions (40, 50 or 60°Brix) and applying a vacuum pulse (100 mbar for 5, 10 or 15 min). Kinetics of water loss, solid gain and stress at rupture were analysed, as well as effective diffusivities using the hydrodynamic model. The increase in solution concentration favoured water removal, but no significant effect of vacuum time was observed. The use of less concentrated solutions coupled to the action of vacuum pulse resulted in greater solid uptake. Samples subjected to PVOD using 60°Brix sucrose solution presented greater water loss, lower sugar uptake and better maintenance of fresh fruit texture throughout the process. Diffusion coefficients estimated by the hydrodynamic model showed a good fit to the experimental data.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cucumis melo L.  
dc.subject
Effective diffusivity  
dc.subject
Hdrodynamic model  
dc.subject
Pulsed vacuum osmotic dehydration  
dc.subject
Stress at rupture  
dc.subject
Sucrose solution  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Modelling of mass transfer and texture evaluation during osmotic dehydration of melon under vacuum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-01T16:14:01Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
436-443  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ferrari, Cristhiane C.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hubinger, Miriam D.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2010.02510.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02510.x