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dc.contributor.author
Ferrari, Cristhiane C.
dc.contributor.author
Arballo, Javier Ramiro
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.contributor.author
Hubinger, Miriam D.
dc.date.available
2020-07-21T17:54:17Z
dc.date.issued
2011-02
dc.identifier.citation
Ferrari, Cristhiane C.; Arballo, Javier Ramiro; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Hubinger, Miriam D.; Modelling of mass transfer and texture evaluation during osmotic dehydration of melon under vacuum; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 46; 2; 2-2011; 436-443
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109774
dc.description.abstract
The influence of vacuum time and solution concentration on mass transfer and mechanical properties of osmodehydrated melon cubes has been studied. Pulsed vacuum osmotic dehydration (PVOD) was carried out at 30 °C for 4 h, using sucrose solutions (40, 50 or 60°Brix) and applying a vacuum pulse (100 mbar for 5, 10 or 15 min). Kinetics of water loss, solid gain and stress at rupture were analysed, as well as effective diffusivities using the hydrodynamic model. The increase in solution concentration favoured water removal, but no significant effect of vacuum time was observed. The use of less concentrated solutions coupled to the action of vacuum pulse resulted in greater solid uptake. Samples subjected to PVOD using 60°Brix sucrose solution presented greater water loss, lower sugar uptake and better maintenance of fresh fruit texture throughout the process. Diffusion coefficients estimated by the hydrodynamic model showed a good fit to the experimental data.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cucumis melo L.
dc.subject
Effective diffusivity
dc.subject
Hdrodynamic model
dc.subject
Pulsed vacuum osmotic dehydration
dc.subject
Stress at rupture
dc.subject
Sucrose solution
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Modelling of mass transfer and texture evaluation during osmotic dehydration of melon under vacuum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-01T16:14:01Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
46
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
436-443
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Ferrari, Cristhiane C.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil
dc.description.fil
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hubinger, Miriam D.. Universidade Estadual de Campinas; Brasil
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2010.02510.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02510.x
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