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dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Fernández, Graciela Beatriz
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2020-07-20T20:46:08Z
dc.date.issued
2011-08
dc.identifier.citation
Salgado, Pablo Rodrigo; Fernández, Graciela Beatriz; Drago, Silvina Rosa; Mauri, Adriana Noemi; Addition of bovine plasma hydrolysates improves the antioxidant properties of soybean and sunflower protein-based films; Elsevier; Food Hydrocolloids; 25; 6; 8-2011; 1433-1440
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109708
dc.description.abstract
The effect of adding different amounts of a bovine plasma hydrolysate (BPH) with high antioxidant capacity on the functional properties of protein films based on soybean and sunflower protein was studied. BPH caused a decrease in tensile strength, elastic modulus and glass transition temperature of the films, as well as an increase in their elongation at break and water vapor permeability, without noticeably affect their appearance. These results suggest that this hydrolysate had a plasticizing effect on film properties despite its wide distribution of molecular weights. BPH also conferred important antioxidant properties to protein films. It is noteworthy that the antioxidant capacity of the protein-based films activated with bovine plasma hydrolysate, proved to be the result of the sum of the characteristics of the protein matrix, plus of the characteristics of the hydrolysate, no synergistic or antagonistic effects were observed in this property. The use of vegetable proteins (soybean or sunflower) as a biopolymer for film preparation and its activation with bovine plasma hydrolysate with antioxidant capacity should be an approach for maximization the use of these underused proteins.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SOYBEAN PROTEIN
dc.subject
SUNFLOWER PROTEIN
dc.subject
BOVINE PLASMA HYDROLYSATE
dc.subject
ACTIVE PROTEIN-BASED FILM
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Addition of bovine plasma hydrolysates improves the antioxidant properties of soybean and sunflower protein-based films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-23T13:24:47Z
dc.identifier.eissn
1873-7137
dc.journal.volume
25
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1433-1440
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, Graciela Beatriz. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.003
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X11000385
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