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dc.contributor.author
Guiotto, Estefania Nancy  
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.date.available
2020-07-20T20:31:41Z  
dc.date.issued
2011-04  
dc.identifier.citation
Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Nolasco, Susana Maria; Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds; American Society Agricultural and Biological Engineers; Transactions of the ASABE; 54; 2; 4-2011; 527-533  
dc.identifier.issn
2151-0032  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109705  
dc.description.abstract
The dependence of physical properties of dark and white chia seeds on moisture content (MC) was determined in moisture ranges of 4.6% to 17.7% and 4.9% to 16.2% dry basis (d.b.), respectively. The length, width, thickness, geometric diameter, and specific surface area increased linearly from 1.91 to 2.07 mm, 1.24 to 1.34 mm, 0.81 to 0.87 mm, 1.24 to 1.34 mm, and 4.85 to 5.67 mm2 for dark seeds and from 1.92 to 2.07 mm, 1.26 to 1.32 mm, 0.81 to 0.86 mm, 1.25 to 1.33 mm, and 4.94 to 5.56 mm2 for white seeds, respectively. Seed volume, equivalent diameter, and thousand seed mass ranged from 1.09 to 1.31 mm3, 1.28 to 1.36 mm, and 1.230 to 1.352 g for dark seeds and from 1.02 to 1.25 mm3, 1.25 to 1.34 mm, and 1.170 to 1.293 g for white seeds, respectively, with the increase in MC. True density diminished from 1.115 to 1.025 g cm-3 and from 1.144 to 1.028 g cm-3 for dark and white seeds, respectively. Bulk density, porosity, and static coefficient of friction were assessed for dark seeds. Bulk density decreased from 0.713 to 0.644 g cm-3, while the porosity values varied polynomially. The static coefficient of friction on galvanized iron and aluminum increased from 0.25 to 0.34 and from 0.26 to 0.34, respectively. Results showed that seed MC affected the physical properties studied for both types of seeds.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Society Agricultural and Biological Engineers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Salvia hispanica L. seed  
dc.subject
physical properties  
dc.subject
moisture content  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Moisture-Dependent Physical Properties of Chia (Salvia hispanica L.) Seeds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-01T16:13:48Z  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
527-533  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Míchigan  
dc.description.fil
Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina  
dc.journal.title
Transactions of the ASABE  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/yav9ggpl  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.13031/2013.36455