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dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Illanes, Andrés
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2020-07-20T20:26:12Z
dc.date.issued
2011-04
dc.identifier.citation
Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gerbino, Oscar Esteban; Illanes, Andrés; Gomez Zavaglia, Andrea; Galacto-oligosaccharides as protective molecules in the preservation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; Academic Press Inc Elsevier Science; Cryobiology; 62; 2; 4-2011; 123-129
dc.identifier.issn
0011-2240
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109701
dc.description.abstract
In this work, the protective capacity of galacto-oligosaccharides in the preservation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CIDCA 333 was evaluated. Lactobacillus bulgaricus was freeze-dried or dried over silica gel in the presence of three commercial products containing galacto-oligosaccharides. The freeze-dried samples were stored at 5 and 25 C for different periods of time. After desiccation, freeze-drying or storage, samples were rehydrated and bacterial plate counts were determined. According to the results obtained, all galacto-oligosaccharides assays demonstrated to be highly efficient in the preservation of L. bulgaricus. The higher content of galacto-oligosaccharides in the commercial products was correlated with their higher protective capacity. Galacto-oligosaccharides are widely known by their prebiotic properties. However, their role as protective molecules have not been reported nor properly explored up to now. In this work the protective capacity of galacto-oligosaccharides in the preservation of L. bulgaricus, a strain particularly sensitive to any preservation process, was demonstrated. The novel role of galacto-oligosaccharides as protective molecules opens up several perspectives in regard to their applications. The supplementation of probiotics with galacto-oligosaccharides allows the production of self-protected synbiotic products, galacto-oligosaccharides exerting both a prebiotic and protecting effect.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FREEZE-DRYING
dc.subject
LACTOBACILLUS BULGARICUS
dc.subject
GALACTO-OLIGOSACCHARIDES
dc.subject
PRESERVATION
dc.subject
PREBIOTICS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Galacto-oligosaccharides as protective molecules in the preservation of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-01T16:14:31Z
dc.identifier.eissn
1090-2392
dc.journal.volume
62
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
123-129
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Illanes, Andrés. Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso. Escuela de Ingeniería Bioquímica; Chile
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Cryobiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011224011000149?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cryobiol.2011.01.013
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