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dc.contributor.author
Sisti, Martin Sebastian  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.date.available
2020-06-22T16:26:23Z  
dc.date.issued
2019-11  
dc.identifier.citation
Sisti, Martin Sebastian; Scilingo, Adriana Alicia; Añon, Maria Cristina; Effect of the incorporation of amaranth (Amaranthus mantegazzianus) into fat- and cholesterol-rich diets for Wistar rats; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 84; 11; 11-2019; 3075-3082  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107810  
dc.description.abstract
The hypocholesterolemic effect of amaranth was studied in male Wistar rats fed a high-fat diet that was supplemented with amaranth flour, AF, or isolated protein, AI. Likewise, an in vitro test was carried out, in which the capacity of the AI, AF, the digested isolate, DAI, and the digested amaranth flour, DAF, to displace the cholesterol of the model micelles was evaluated. The in vivo results showed an increase in the excretion of cholesterol through feces (77 % for AF7; 23 and 108 % for AI30 and AF30, respect control) and a decrease in the content of hepatic cholesterol (98% for AF7; 96 and 53 % for AI30 and AF 30 respect control); while in vitro it was shown that both AF and DAF have greater power to displace cholesterol than the AI and DAI (IC50 0.1 mg/mL, 0.71 mg/mL, 0.2 mg/mL and 2.1 for AF, DAF, AI, and DAI, respectively). These evidences show that the proteins and fibers of amaranth have an effect on cholesterol metabolism.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Amaranth  
dc.subject
Cholesterol  
dc.subject
Hypocholesterolemia  
dc.subject
Fiber  
dc.subject
Peptides  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of the incorporation of amaranth (Amaranthus mantegazzianus) into fat- and cholesterol-rich diets for Wistar rats  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-22T14:39:14Z  
dc.journal.volume
84  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
3075-3082  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Sisti, Martin Sebastian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.14810  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.14810