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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael  
dc.date.available
2020-06-22T16:15:31Z  
dc.date.issued
2011-06  
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Lespinard, Alejandro Rafael; Numerical simulation of mushrooms during freezing using the FEM and an enthalpy: Kirchhoff formulation; Springer; Heat and Mass Transfer; 47; 12; 6-2011; 1671-1683  
dc.identifier.issn
0947-7411  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107807  
dc.description.abstract
The shelf life of mushrooms is very limited since they are susceptible to physical and microbial attack; therefore they are usually blanched and immediately frozen for commercial purposes. The aim of this work was to develop a numerical model using the finite element technique to predict freezing times of mushrooms considering the actual shape of the product. The original heat transfer equation was reformulated using a combined enthalpy-Kirchhoff formulation, therefore an own computational program using Matlab 6.5 (MathWorks, Natick, Massachusetts) was developed, considering the difficulties encountered when simulating this non-linear problem in commercial softwares. Digital images were used to generate the irregular contour and the domain discretization. The numerical predictions agreed with the experimental time–temperature curves during freezing of mushrooms (maximum absolute error <3.2°C) obtaining accurate results and minimum computer processing times. The codes were then applied to determine required processing times for different operating conditions (external fluid temperatures and surface heat transfer coefficients).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SIMULATION  
dc.subject
FREEZING  
dc.subject
HEAT TRANSFER  
dc.subject
FOOD PROCESSING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Numerical simulation of mushrooms during freezing using the FEM and an enthalpy: Kirchhoff formulation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-08T15:22:21Z  
dc.journal.volume
47  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
1671-1683  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Heat and Mass Transfer  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00231-011-0831-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00231-011-0831-7