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dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria

dc.contributor.author
Lespinard, Alejandro Rafael

dc.date.available
2020-06-22T16:15:31Z
dc.date.issued
2011-06
dc.identifier.citation
Santos, Maria Victoria; Lespinard, Alejandro Rafael; Numerical simulation of mushrooms during freezing using the FEM and an enthalpy: Kirchhoff formulation; Springer; Heat and Mass Transfer; 47; 12; 6-2011; 1671-1683
dc.identifier.issn
0947-7411
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107807
dc.description.abstract
The shelf life of mushrooms is very limited since they are susceptible to physical and microbial attack; therefore they are usually blanched and immediately frozen for commercial purposes. The aim of this work was to develop a numerical model using the finite element technique to predict freezing times of mushrooms considering the actual shape of the product. The original heat transfer equation was reformulated using a combined enthalpy-Kirchhoff formulation, therefore an own computational program using Matlab 6.5 (MathWorks, Natick, Massachusetts) was developed, considering the difficulties encountered when simulating this non-linear problem in commercial softwares. Digital images were used to generate the irregular contour and the domain discretization. The numerical predictions agreed with the experimental time–temperature curves during freezing of mushrooms (maximum absolute error <3.2°C) obtaining accurate results and minimum computer processing times. The codes were then applied to determine required processing times for different operating conditions (external fluid temperatures and surface heat transfer coefficients).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SIMULATION
dc.subject
FREEZING
dc.subject
HEAT TRANSFER
dc.subject
FOOD PROCESSING
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Numerical simulation of mushrooms during freezing using the FEM and an enthalpy: Kirchhoff formulation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-08T15:22:21Z
dc.journal.volume
47
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
1671-1683
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Heat and Mass Transfer

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00231-011-0831-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00231-011-0831-7
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