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dc.contributor.author
Anbinder, Pablo Sebastián  
dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario  
dc.contributor.author
Amalvy, Javier  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.date.available
2020-06-22T15:39:41Z  
dc.date.issued
2011-12  
dc.identifier.citation
Anbinder, Pablo Sebastián; Deladino, Lorena; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Amalvy, Javier; Martino, Miriam Nora; Yerba Mate Extract Encapsulation with Alginate and Chitosan Systems: Interactions between Active Compound Encapsulation Polymers; Scientific Research; Journal of Encapsulation and Adsorption Sciences; 01; 04; 12-2011; 80-87  
dc.identifier.issn
2161-4865  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107803  
dc.description.abstract
Yerba mate (Ilex paraguariensis) contains a high amount of polyphenols associated with antiradical activity and possible benefits for preventing degenerative diseases. Natural extracts from this South American herb were encapsulated in calcium alginate and calcium alginate-chitosan beads to be incorporated as an additive in food products. The interactions between the active compound and the polymers were evaluated by Scan- ning Electron Microscopy (SEM), thermal analysis (Thermo Gravimetric Assays, TGA, and Differential Scanning Calorimetry, DSC) and Fourier Transform Infrared Spectrometry (FT-IR) studies. Also, the effect of these interactions on extract release in a gastrointestinal model system was evaluated. Results showed the interactions between the calcium alginate matrix and the chitosan external layer. Also, interactions between the natural extract and each polymer were observed. In both encapsulation systems the highest polyphenol content was released in simulated gastric fluid. However, capsules coated with chitosan allowed releasing a higher amount of polyphenols into the simulated intestinal fluid. This fact was attributed to both the protect- tion of the chitosan barrier and the strong interaction between yerba mate extract and chitosan.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Scientific Research  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
YERBA MATE  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
ALGINATE  
dc.subject
CHITOSAN  
dc.subject
ENCAPSULATION  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Yerba Mate Extract Encapsulation with Alginate and Chitosan Systems: Interactions between Active Compound Encapsulation Polymers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-08T15:20:52Z  
dc.journal.volume
01  
dc.journal.number
04  
dc.journal.pagination
80-87  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Anbinder, Pablo Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amalvy, Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Encapsulation and Adsorption Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=9145  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/jeas.2011.14011