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dc.contributor.author
Usseglio, Marcelo
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga
dc.contributor.author
Siri, Guillermo Jorge
dc.date.available
2020-06-10T18:13:55Z
dc.date.issued
2019-02
dc.identifier.citation
Usseglio, Marcelo; Salvadori, Viviana Olga; Siri, Guillermo Jorge; Advanced modeling of vegetable oils steam stripping with structured packing columns; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Computers and Chemical Engineering; 121; 2-2019; 654-669
dc.identifier.issn
0098-1354
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107206
dc.description.abstract
This work presents an advanced modeling of the deodorization and the physical refining (steam stripping) of vegetable oils using structured packed columns, applying the non-equilibrium model developed by (Taylor and Krishna, 1993) and (Taylor and Kooijman, 1993). In this model, mass and energy balances are calculated separated through the interface for each liquid and vapor phase by using mass and energy transfer rates. The proposed modeling is implemented in a process simulation platform, which involves the collection of basic properties, the selection of equations for temperature dependent properties of each compound present in vegetable oils and the construction of a deodorization column as a stage to stage unit operation. Two cases are studied by applying the process model proposed: a free fatty acids stripping and deodorization process of bleached palm oil and a tocopherol stripping and deodorization process of soybean oil.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
VEGETABLE OILS
dc.subject
DEODORIZATION
dc.subject
NON-EQUILIBRIUM MODELING
dc.subject
SIMULATION
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Advanced modeling of vegetable oils steam stripping with structured packing columns
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-27T16:39:40Z
dc.journal.volume
121
dc.journal.pagination
654-669
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Marcelo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. ProSimTechs; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Siri, Guillermo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina
dc.journal.title
Computers and Chemical Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.compchemeng.2018.12.007
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0098135418307877
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