Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
la Cava, Enzo Luciano Marcelo
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Sgroppo, Sonia Cecilia
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2020-06-04T21:17:20Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
la Cava, Enzo Luciano Marcelo; Gerbino, Oscar Esteban; Sgroppo, Sonia Cecilia; Gomez Zavaglia, Andrea; Pectin Hydrolysates from Different Cultivars of Pink/Red and White Grapefruits (Citrus Paradisi [macf.]) as Culture and Encapsulating Media for Lactobacillus Plantarum; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 84; 7; 6-2019; 1776-1783
dc.identifier.issn
0022-1147
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106721
dc.description.abstract
Citrus pectin hydrolysates (Citrus paradisi [Mafc.]) from “Foster,” “Red Shambar,” “Tangelo Orlando,” and “Citrumelo Swingle” cultivars were obtained by partial chemical hydrolysis and their properties as culture media (sole carbon/nutrient source) and encapsulating agents of Lactobacillus plantarum CIDCA 83114 were evaluated. The concentration of neutral sugars was maximal after 2‐hour hydrolysis. All hydrolysates were rich in glucose >xylose >galactose >galacturonic acid >mannose >arabinose. “Citrumelo Swingle” cultivar was the one with the highest concentration of xylose. After 24 hr of fermentation with L. plantarum CIDCA 83114, bacterial viability increased from 6.76 ± 0.14 to almost 9 log CFU/mL, and lactic acid concentration, from 2.63 ± 0.41 to 7.82 ± 0.15 mmol/L in all hydrolysates. Afterwards, bacteria were entrapped in pectate‐calcium beads by ionotropic gelation. Bacterial viability did not significantly decrease after freeze‐drying and storage the beads at 4 °C for 45 days.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DEHYDRATION
dc.subject
IONIC GELATION
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject
PECTIN OLIGOSACCHARIDES
dc.subject
PREBIOTICS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Pectin Hydrolysates from Different Cultivars of Pink/Red and White Grapefruits (Citrus Paradisi [macf.]) as Culture and Encapsulating Media for Lactobacillus Plantarum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-05T16:34:52Z
dc.identifier.eissn
1750-3841
dc.journal.volume
84
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1776-1783
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: la Cava, Enzo Luciano Marcelo. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Laboratorio de Tecnología Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sgroppo, Sonia Cecilia. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Laboratorio de Tecnología Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1750-3841.14671
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.14671
Archivos asociados