Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía
dc.contributor.author
Bohl, Luciana Paola
dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana
dc.contributor.author
Ballatore, María Belén
dc.contributor.author
Escobar, Franco Matias
dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana
dc.contributor.author
Maestri, Damian
dc.contributor.author
Porporatto, Carina
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica
dc.date.available
2020-06-04T15:23:11Z
dc.date.issued
2020-04
dc.identifier.citation
Rossi, Yanina Estefanía; Bohl, Luciana Paola; Vanden Braber, Noelia Luciana; Ballatore, María Belén; Escobar, Franco Matias; et al.; Polyphenols of peanut (Arachis hypogaea L.) skin as bioprotectors of normal cells. Studies of cytotoxicity, cytoprotection and interaction with ROS; Elsevier; Journal of Functional Foods; 67; 4-2020; 103862-103862
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106666
dc.description.abstract
Arachis hypogaea L. (peanut) skin is a potential source of natural antioxidants, and several studies have suggested the possibility of producing functional ingredients from this by-product of food industry. This investigation examined possible toxic effects of peanut skin polyphenolic extract (PSE) and its antioxidant properties using in vitro studies. PSE and its main component quercetin (QE) did not present any cytotoxicity on normal epithelial cells, rat ileum cells (IEC-18), monkey kidney cells (Vero) or human peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) at concentrations with antioxidant effects. QE and PSE showed scavenging of the superoxide anion radical and cytoprotection, as well as reducing the reactive oxygen species (ROS) and superoxide dismutase (SOD) activity in IEC-18 cells against menadione-induced oxidative stress. This suggests that peanut skin phenolic extract could be a potential functional ingredient for foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT EFFECTS
dc.subject
CYTOTOXICITY
dc.subject
NORMAL CELLS
dc.subject
OXIDATIVE STRESS
dc.subject
PEANUT SKIN
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Polyphenols of peanut (Arachis hypogaea L.) skin as bioprotectors of normal cells. Studies of cytotoxicity, cytoprotection and interaction with ROS
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-06-02T13:37:00Z
dc.journal.volume
67
dc.journal.pagination
103862-103862
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bohl, Luciana Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ballatore, María Belén. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Escobar, Franco Matias. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Porporatto, Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1756464620300864
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.103862
Archivos asociados