Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía  
dc.contributor.author
Bohl, Luciana Paola  
dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana  
dc.contributor.author
Ballatore, María Belén  
dc.contributor.author
Escobar, Franco Matias  
dc.contributor.author
Bodoira, Romina Mariana  
dc.contributor.author
Maestri, Damian  
dc.contributor.author
Porporatto, Carina  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.date.available
2020-06-04T15:23:11Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Rossi, Yanina Estefanía; Bohl, Luciana Paola; Vanden Braber, Noelia Luciana; Ballatore, María Belén; Escobar, Franco Matias; et al.; Polyphenols of peanut (Arachis hypogaea L.) skin as bioprotectors of normal cells. Studies of cytotoxicity, cytoprotection and interaction with ROS; Elsevier; Journal of Functional Foods; 67; 4-2020; 103862-103862  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106666  
dc.description.abstract
Arachis hypogaea L. (peanut) skin is a potential source of natural antioxidants, and several studies have suggested the possibility of producing functional ingredients from this by-product of food industry. This investigation examined possible toxic effects of peanut skin polyphenolic extract (PSE) and its antioxidant properties using in vitro studies. PSE and its main component quercetin (QE) did not present any cytotoxicity on normal epithelial cells, rat ileum cells (IEC-18), monkey kidney cells (Vero) or human peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) at concentrations with antioxidant effects. QE and PSE showed scavenging of the superoxide anion radical and cytoprotection, as well as reducing the reactive oxygen species (ROS) and superoxide dismutase (SOD) activity in IEC-18 cells against menadione-induced oxidative stress. This suggests that peanut skin phenolic extract could be a potential functional ingredient for foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT EFFECTS  
dc.subject
CYTOTOXICITY  
dc.subject
NORMAL CELLS  
dc.subject
OXIDATIVE STRESS  
dc.subject
PEANUT SKIN  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Polyphenols of peanut (Arachis hypogaea L.) skin as bioprotectors of normal cells. Studies of cytotoxicity, cytoprotection and interaction with ROS  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-06-02T13:37:00Z  
dc.journal.volume
67  
dc.journal.pagination
103862-103862  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bohl, Luciana Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ballatore, María Belén. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Escobar, Franco Matias. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Porporatto, Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1756464620300864  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.103862