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dc.contributor.author
Szymanowski, Felipe  
dc.contributor.author
Balatti, Galo Ezequiel  
dc.contributor.author
Ambroggio, Ernesto Esteban  
dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia  
dc.contributor.author
Martini, María Florencia  
dc.contributor.author
Fidelio, Gerardo Daniel  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Pickholz, Mónica Andrea  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2020-05-28T18:41:47Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Szymanowski, Felipe; Balatti, Galo Ezequiel; Ambroggio, Ernesto Esteban; Hugo, Ayelen Amelia; Martini, María Florencia; et al.; Differential activity of lytic α-helical peptides on lactobacilli and lactobacilli-derived liposomes; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1861; 6; 6-2019; 1069-1077  
dc.identifier.issn
0005-2736  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106174  
dc.description.abstract
Eukaryotic antimicrobial peptides (AMPs) interact with plasma membrane of bacteria, fungi and eukaryotic parasites. Noteworthy, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis (CIDCA 133) and L. delbrueckii subsp. bulgaricus (CIDCA 331) show different susceptibility to human beta-defensins (β-sheet peptides). In the present work we extended the study to α-helical peptides from anuran amphibian (Aurein 1.2, Citropin 1.1 and Maculatin 1.1). We studied the effect on whole bacteria and liposomes formulated with bacterial lipids through growth kinetics, flow cytometry, leakage of liposome content and studies of peptide insertion in lipid monolayers. Growth of strain CIDCA 331 was dramatically inhibited in the presence of all three peptides and minimal inhibitory concentrations were lower than those for strain CIDCA 133. Flow cytometry revealed that AMPs lead to the permeabilization of bacteria. In addition, CIDCA 331-derived liposomes showed high susceptibility, leading to content leakage and structural disruption. Accordingly, peptide insertion in lipid monolayers demonstrated spontaneous interaction of AMPs with CIDCA 331 lipids. In contrast, lipids monolayers from strain CIDCA 133 were less susceptible. Summarizing we demonstrate that the high resistance of the probiotic strain CIDCA 133 to AMPs extends to α helix peptides Aurein, Citropin and Maculatin. This behavior could be ascribed in part to differences in membrane composition. These findings, along with the previously demonstrated resistance to β defensins from human origin, suggest that strain CIDCA 133 is well adapted to host innate immune effectors from both mammals and amphibians thus indicating conserved mechanisms of interaction with key components of the innate immune system.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AUREIN  
dc.subject
CITROPIN  
dc.subject
MACULATIN  
dc.subject
LACTOBACILLI  
dc.subject
Α HELIX ANTIMICROBIAL PEPTIDES  
dc.subject.classification
Biofísica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Differential activity of lytic α-helical peptides on lactobacilli and lactobacilli-derived liposomes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:33:21Z  
dc.journal.volume
1861  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1069-1077  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Szymanowski, Felipe. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Balatti, Galo Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ambroggio, Ernesto Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martini, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Instituto de la Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fidelio, Gerardo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pickholz, Mónica Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Instituto de la Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Microbiología; Argentina  
dc.journal.title
Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bbamem.2019.03.004  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273619300549