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dc.contributor.author
Szymanowski, Felipe
dc.contributor.author
Balatti, Galo Ezequiel
dc.contributor.author
Ambroggio, Ernesto Esteban
dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia
dc.contributor.author
Martini, María Florencia
dc.contributor.author
Fidelio, Gerardo Daniel
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
Pickholz, Mónica Andrea
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando
dc.date.available
2020-05-28T18:41:47Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
Szymanowski, Felipe; Balatti, Galo Ezequiel; Ambroggio, Ernesto Esteban; Hugo, Ayelen Amelia; Martini, María Florencia; et al.; Differential activity of lytic α-helical peptides on lactobacilli and lactobacilli-derived liposomes; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1861; 6; 6-2019; 1069-1077
dc.identifier.issn
0005-2736
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106174
dc.description.abstract
Eukaryotic antimicrobial peptides (AMPs) interact with plasma membrane of bacteria, fungi and eukaryotic parasites. Noteworthy, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis (CIDCA 133) and L. delbrueckii subsp. bulgaricus (CIDCA 331) show different susceptibility to human beta-defensins (β-sheet peptides). In the present work we extended the study to α-helical peptides from anuran amphibian (Aurein 1.2, Citropin 1.1 and Maculatin 1.1). We studied the effect on whole bacteria and liposomes formulated with bacterial lipids through growth kinetics, flow cytometry, leakage of liposome content and studies of peptide insertion in lipid monolayers. Growth of strain CIDCA 331 was dramatically inhibited in the presence of all three peptides and minimal inhibitory concentrations were lower than those for strain CIDCA 133. Flow cytometry revealed that AMPs lead to the permeabilization of bacteria. In addition, CIDCA 331-derived liposomes showed high susceptibility, leading to content leakage and structural disruption. Accordingly, peptide insertion in lipid monolayers demonstrated spontaneous interaction of AMPs with CIDCA 331 lipids. In contrast, lipids monolayers from strain CIDCA 133 were less susceptible. Summarizing we demonstrate that the high resistance of the probiotic strain CIDCA 133 to AMPs extends to α helix peptides Aurein, Citropin and Maculatin. This behavior could be ascribed in part to differences in membrane composition. These findings, along with the previously demonstrated resistance to β defensins from human origin, suggest that strain CIDCA 133 is well adapted to host innate immune effectors from both mammals and amphibians thus indicating conserved mechanisms of interaction with key components of the innate immune system.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AUREIN
dc.subject
CITROPIN
dc.subject
MACULATIN
dc.subject
LACTOBACILLI
dc.subject
Α HELIX ANTIMICROBIAL PEPTIDES
dc.subject.classification
Biofísica
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Differential activity of lytic α-helical peptides on lactobacilli and lactobacilli-derived liposomes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-05T16:33:21Z
dc.journal.volume
1861
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1069-1077
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Szymanowski, Felipe. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Balatti, Galo Ezequiel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ambroggio, Ernesto Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martini, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Instituto de la Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fidelio, Gerardo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pickholz, Mónica Andrea. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Física; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Instituto de la Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Microbiología; Argentina
dc.journal.title
Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bbamem.2019.03.004
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273619300549
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