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dc.contributor.author
Musso, Yanina Soledad  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2020-05-28T18:11:59Z  
dc.date.issued
2019-04  
dc.identifier.citation
Musso, Yanina Soledad; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Smart gelatin films prepared using red cabbage (Brassica oleracea L.) extracts as solvent; Elsevier; Food Hydrocolloids; 89; 4-2019; 674-681  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106165  
dc.description.abstract
This work studied the preparation of smart edible films based on gelatin and anthocyanins. Films were prepared by casting using aqueous or alcoholic extracts of red cabbage (Brassica oleracea L.) as solvent. The addition of these extracts to formulation provided films with important antioxidant properties (evaluated by ABTS. + and FRAP assays) but not antimicrobial activity and the capacity to sense environmental pH changes through the modification of its coloring. The response of these materials against pH changes was evaluated with buffers of different pH (1-14) and simulating their contact with liquid and semisolid foods, and with a container headspace at acid and alkaline pH. Alcoholic extracts were more effective than aqueous ones due to the higher anthocyanins concentration and variety, which exerted a plasticizing effect on the protein matrix. This effect was observed in an increase in film´s elongation and solubility and a decrease in its Young´s modulus. On the other hand, aqueous extracts seemed to favor the protein cross-linking, as they improved films´ mechanical behavior. These materials could be used as active and intelligent packaging of food products, especially those susceptible to oxidation or whose deterioration is accompanied by pH changes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SMART PACKAGING  
dc.subject
ANTHOCYANINS  
dc.subject
EDIBLE FILMS  
dc.subject
PH INDICATORS  
dc.subject
GELATIN  
dc.subject
FOOD SPOILAGE SENSOR  
dc.subject
RED CABBAGE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Smart gelatin films prepared using red cabbage (Brassica oleracea L.) extracts as solvent  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:34:28Z  
dc.journal.volume
89  
dc.journal.pagination
674-681  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X18319763  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.11.036