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dc.contributor.author
Musso, Yanina Soledad
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2020-05-28T18:11:59Z
dc.date.issued
2019-04
dc.identifier.citation
Musso, Yanina Soledad; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Smart gelatin films prepared using red cabbage (Brassica oleracea L.) extracts as solvent; Elsevier; Food Hydrocolloids; 89; 4-2019; 674-681
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/106165
dc.description.abstract
This work studied the preparation of smart edible films based on gelatin and anthocyanins. Films were prepared by casting using aqueous or alcoholic extracts of red cabbage (Brassica oleracea L.) as solvent. The addition of these extracts to formulation provided films with important antioxidant properties (evaluated by ABTS. + and FRAP assays) but not antimicrobial activity and the capacity to sense environmental pH changes through the modification of its coloring. The response of these materials against pH changes was evaluated with buffers of different pH (1-14) and simulating their contact with liquid and semisolid foods, and with a container headspace at acid and alkaline pH. Alcoholic extracts were more effective than aqueous ones due to the higher anthocyanins concentration and variety, which exerted a plasticizing effect on the protein matrix. This effect was observed in an increase in film´s elongation and solubility and a decrease in its Young´s modulus. On the other hand, aqueous extracts seemed to favor the protein cross-linking, as they improved films´ mechanical behavior. These materials could be used as active and intelligent packaging of food products, especially those susceptible to oxidation or whose deterioration is accompanied by pH changes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SMART PACKAGING
dc.subject
ANTHOCYANINS
dc.subject
EDIBLE FILMS
dc.subject
PH INDICATORS
dc.subject
GELATIN
dc.subject
FOOD SPOILAGE SENSOR
dc.subject
RED CABBAGE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Smart gelatin films prepared using red cabbage (Brassica oleracea L.) extracts as solvent
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-05T16:34:28Z
dc.journal.volume
89
dc.journal.pagination
674-681
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X18319763
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.11.036
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