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dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2020-05-22T21:14:11Z  
dc.date.issued
2019-02  
dc.identifier.citation
Di Giorgio, Luciana; Salgado, Pablo Rodrigo; Mauri, Adriana Noemi; Encapsulation of fish oil in soybean protein particles by emulsification and spray drying; Elsevier; Food Hydrocolloids; 87; 2-2019; 891-901  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105846  
dc.description.abstract
This manuscript reports a systematic study of encapsulation of fish oil into soybean microparticles by emulsification and subsequent spray drying in order to protect it from lipid autoxidation and/or facilitate its handling for incorporation into healthy food products. In particular, the effect of the formulation and the emulsification technique on the physicochemical properties of the resulting emulsions and encapsulates was evaluated. Two emulsifying processes and four protein:oil ratios were analyzed. Soy proteins managed to encapsulate the fish oil, masking its characteristic odor and its oily texture into matrix type microcapsules, as was observed by confocal microscopy. The emulsification process was determinant in the efficiency of drying and encapsulation as well as in the protection exerted on the oil oxidative stability. Although both, emulsifying and drying processes caused certain initial oil oxidation (verified by peroxide and TBA indexes), some of the studied systems showed a good perspective of oxidative stability over time (studied by accelerated rancimat test).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
FISH OIL  
dc.subject
SOYBEAN PROTEIN  
dc.subject
O/W EMULSION  
dc.subject
SPRAY DRYING  
dc.subject
LIPID OXIDATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Encapsulation of fish oil in soybean protein particles by emulsification and spray drying  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:32:36Z  
dc.journal.volume
87  
dc.journal.pagination
891-901  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.09.024  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X18313596