Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ortiz Araque, Leidy Carolina  
dc.contributor.author
Ortiz, Cristian Matias  
dc.contributor.author
Darré, Magalí  
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria  
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.date.available
2020-05-22T21:12:16Z  
dc.date.issued
2019-04  
dc.identifier.citation
Ortiz Araque, Leidy Carolina; Ortiz, Cristian Matias; Darré, Magalí; Rodoni, Luis Maria; Civello, Pedro Marcos; et al.; Role of UV-C irradiation scheme on cell wall disassembly and surface mechanical properties in strawberry fruit; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 150; 4-2019; 122-128  
dc.identifier.issn
0925-5214  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105845  
dc.description.abstract
UV-C treatments have been reported to prevent frmness loss and decay in part by delaying the degradation of fruit structural barriers. The influence of the irradiation regime on wall disassembly has not been determined. We evaluated the influence of single pre-storage and repeated-low dose UV-C treatments on rawberry mechanical properties and cell wall degradation. Ripe strawberry was subjected to Single-Step UV irradiation (4 kJ m-⁠ 2 prior to storage); Two-Step UV irradiation: two 2 kJ m−⁠ 2 treatments after 0 and 4 days at 0 °C and Multi-Step UV irradiation: fve 0.8 kJ m−⁠ 2 UV-C applications every 2 days until day 8 at 0 °C. A non-irradiated group was used as a con trol. During storage we determined the changes in surface mechanical properties, hemicellulose and pectin solubility-β-glucanase-β-glucosidase, (Glcase) α-xylosidase (Xylase), polygalacturonase, (PG); pectinmethylesterase (PME), α-arabinofuranosidase (AFase), and β-galactosidase (β-gal) activities. UV treated berries showed higher surface hardness and resistance to compression and tolerated greater compression distance to tissue failure. Softening was more effectively reduced in fruit receiving Two-Step and Multi-Step irradiations. Though all UV-C treatments transiently decreased PG, PME and Glcase activities, the improved frmness retention found after Two-Step and Multi-Step irradiation was related to the inhibition of Xylase and β-gal. Repeated low dose UV exposure prevented softening by delaying pectin solubilization.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BERRIEA  
dc.subject
HEMICELLULOSE  
dc.subject
PECTIN  
dc.subject
ENZYMES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Role of UV-C irradiation scheme on cell wall disassembly and surface mechanical properties in strawberry fruit  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:33:15Z  
dc.journal.volume
150  
dc.journal.pagination
122-128  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ortiz Araque, Leidy Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925521418304848  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.01.002