Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ortiz Araque, Leidy Carolina
dc.contributor.author
Ortiz, Cristian Matias
dc.contributor.author
Darré, Magalí
dc.contributor.author
Rodoni, Luis Maria
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.date.available
2020-05-22T21:12:16Z
dc.date.issued
2019-04
dc.identifier.citation
Ortiz Araque, Leidy Carolina; Ortiz, Cristian Matias; Darré, Magalí; Rodoni, Luis Maria; Civello, Pedro Marcos; et al.; Role of UV-C irradiation scheme on cell wall disassembly and surface mechanical properties in strawberry fruit; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 150; 4-2019; 122-128
dc.identifier.issn
0925-5214
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105845
dc.description.abstract
UV-C treatments have been reported to prevent frmness loss and decay in part by delaying the degradation of fruit structural barriers. The influence of the irradiation regime on wall disassembly has not been determined. We evaluated the influence of single pre-storage and repeated-low dose UV-C treatments on rawberry mechanical properties and cell wall degradation. Ripe strawberry was subjected to Single-Step UV irradiation (4 kJ m- 2 prior to storage); Two-Step UV irradiation: two 2 kJ m− 2 treatments after 0 and 4 days at 0 °C and Multi-Step UV irradiation: fve 0.8 kJ m− 2 UV-C applications every 2 days until day 8 at 0 °C. A non-irradiated group was used as a con trol. During storage we determined the changes in surface mechanical properties, hemicellulose and pectin solubility-β-glucanase-β-glucosidase, (Glcase) α-xylosidase (Xylase), polygalacturonase, (PG); pectinmethylesterase (PME), α-arabinofuranosidase (AFase), and β-galactosidase (β-gal) activities. UV treated berries showed higher surface hardness and resistance to compression and tolerated greater compression distance to tissue failure. Softening was more effectively reduced in fruit receiving Two-Step and Multi-Step irradiations. Though all UV-C treatments transiently decreased PG, PME and Glcase activities, the improved frmness retention found after Two-Step and Multi-Step irradiation was related to the inhibition of Xylase and β-gal. Repeated low dose UV exposure prevented softening by delaying pectin solubilization.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BERRIEA
dc.subject
HEMICELLULOSE
dc.subject
PECTIN
dc.subject
ENZYMES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Role of UV-C irradiation scheme on cell wall disassembly and surface mechanical properties in strawberry fruit
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-05-05T16:33:15Z
dc.journal.volume
150
dc.journal.pagination
122-128
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ortiz Araque, Leidy Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodoni, Luis Maria. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0925521418304848
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.01.002
Archivos asociados