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dc.contributor.author
Mori Cortés, Noelia  
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi  
dc.contributor.author
Lorenzo, Gabriel  
dc.date.available
2020-05-22T21:06:53Z  
dc.date.issued
2019-05  
dc.identifier.citation
Mori Cortés, Noelia; Califano, Alicia Noemi; Lorenzo, Gabriel; Physical and chemical stability under environmental stress of microemulsions formulated with fish oil; Elsevier Science; Food Research International; 119; 5-2019; 283-290  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105844  
dc.description.abstract
Enrichment of food and beverages with bioactive lipids is an important initiative to improve consumer´s health. Eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) acids present in fish oil have been reported as those with the greatest bioactivity. Emulsions are an interesting alternative to incorporate functional oil; however, there are few studies on food microemulsions as a way to include this kind of compounds. The present work is intended to deepen the analysis of the Kolliphor RH40 emulsifier with potential application in food microemulsions, characterizing its micellar size and thermo-rheological properties, as well as analyzing the effect of environmental stress on physical and oxidative stability of a microemulsion containing fish oil. No significant changes in droplets size (<15 nm) or in their distribution was observed in a wide range of pH (3?9), ionic strength (0.1?10% CaCl2), centrifuging and different thermal treatments. During freezing, a slight increase in size (<21 nm) was detected, maintaining its optically transparent appearance. The high surface area of the microemulsion droplets led to the decrease in oxidative stability compared to fish oil in bulk. However, when microemulsions were stored at 4 °C, the EPA and DHA contents did not change during storage for 60 days.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ENVIRONMENTAL STRESS  
dc.subject
KOLLIPHOR RH40  
dc.subject
MICROEMULSIONS  
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY  
dc.subject
THERMO-RHEOLOGICAL PROPERTIES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physical and chemical stability under environmental stress of microemulsions formulated with fish oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:34:44Z  
dc.identifier.eissn
1873-7145  
dc.journal.volume
119  
dc.journal.pagination
283-290  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Mori Cortés, Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lorenzo, Gabriel. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996919300766  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.067