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dc.contributor.author
Copado, Claudia Noelia  
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.  
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2020-05-22T21:00:19Z  
dc.date.issued
2019-07  
dc.identifier.citation
Copado, Claudia Noelia; Diehl, Bernd W. K.; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Improvement of the Oxidative Stability of Spray‐Dried Microencapsulated Chia Seed Oil Using Maillard Reaction Products (MRPs); Wiley VCH Verlag; European Journal of Lipid Science and Technology; 121; 7; 7-2019; 1800516  
dc.identifier.issn
1438-7697  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105842  
dc.description.abstract
The present work deals with the study of the physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil by spray-dried, with different oil content, using MRPs generated from different heat treatments (0, 60 or 100°C, 30min) of sodium caseinate-lactose mixture as wall material. The absorbance at 465 nm, the color and FTIR parameters were used to follow the Maillard Reaction extent. The DPPH assay was applied to analyze the antioxidant activity. The microcapsules presented low moisture contents (0.02-3.00% d.b.) and water activity (0.243-0.470), and high values of microencapsulation efficiency ( ̴99%). The color parameters of the powders showed that the microcapsules presented a light color with a slight tendency towards yellow. The micrographs of powders showed individual spherical microcapsules with smooth surface in general. The powders presented a high dispersibility. The lipid oxidation analyses showed that the microencapsulation process was able to protect chia oil against lipid oxidation in all treatments, being the microcapsules with the highest heat treatment the most effective in this sense. This fact is related to the highest content of the MRPs, which would further protect to microencapsulated chia oil.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA OIL  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
MAILLARD REACTION PRODUCTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Improvement of the Oxidative Stability of Spray‐Dried Microencapsulated Chia Seed Oil Using Maillard Reaction Products (MRPs)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:33:40Z  
dc.journal.volume
121  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
1800516  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Copado, Claudia Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH. Laboratorium für Auftragsanalytik; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Lipid Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejlt.201800516  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/ejlt.201800516