Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Guardianelli, Luciano Martin  
dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.date.available
2020-05-22T20:52:21Z  
dc.date.issued
2019-06  
dc.identifier.citation
Guardianelli, Luciano Martin; Salinas, Maria Victoria; Puppo, Maria Cecilia; Chemical and thermal properties of flours from germinated amaranth seeds; Springer Verlag; Journal of Food Measurement and Characterization; 13; 2; 6-2019; 1078-1088  
dc.identifier.issn
2193-4126  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105841  
dc.description.abstract
Modification of the chemical composition of amaranth flours from Amaranth caudatus L. seeds with germination was studied. Seeds were sprouted at 30 °C for 0, 18, 24, and 48 h. Proximal composition, total phenolic content and antioxidant activity were evaluated. Further, changes in fatty acid and protein profiles and in amino acid composition due to germination were analyzed. In addition, modification in thermal properties of starch and proteins of amaranth flours were studied. Germination process increased protein, ash, water soluble carbohydrates, phenols contents and antioxidant activity, while reduced the amount of lipids. Proportion of P-globulins and 11S (62 kDa) decreased while the A-11S polypeptide (34 kDa) increased with germination. After 18 h of germination, respect to the control flour, lysine and aromatic amino acids and essential fatty acids content of flour significantly increased. Therefore, germination improved nutritional characteristics of amaranth flour turning it into a high nutritional food ingredient.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AMARANTH FLOUR  
dc.subject
AMINO ACID PROFILE  
dc.subject
ESSENTIAL FATTY ACIDS  
dc.subject
PROTEIN FRACTIONS  
dc.subject
SEED GERMINATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Chemical and thermal properties of flours from germinated amaranth seeds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-05T16:34:25Z  
dc.identifier.eissn
2193-4134  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1078-1088  
dc.journal.pais
Ålemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Guardianelli, Luciano Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Measurement and Characterization  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11694-018-00023-1  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11694-018-00023-1