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dc.contributor.author
Battaiotto, Laura Lorena
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena
dc.contributor.author
Bevilacqua, Alicia Eva
dc.date.available
2020-05-22T20:43:27Z
dc.date.issued
2012-07
dc.identifier.citation
Battaiotto, Laura Lorena; Lupano, Cecilia Elena; Bevilacqua, Alicia Eva; Optimization of Basic Ingredient Combination for Sandwich Cookie Filling Using Response Surface Methodology; Springer; Food and Bioprocess Technology; 6; 7; 7-2012; 1847-1855
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105835
dc.description.abstract
An optimum formulation for a cookie sweet cream filling was selected using response surface methodology (RSM). The formulation included corn starch, powdered sugar, unflavored gelatin, cocoa butter, and distilled water. The effects of the amount of starch (0–30 %), sugar (40–70 %), gelatin solution (5/55 g water) (0–12 %), and cocoa butter (18–30 %) on the water activity and the textural characteristics (firmness, elasticity, relaxation time, adhesiveness, and cohesiveness) of cookie fillings were investigated. Significant regression models, which explained the effects of different percentages of these ingredients on all response variables, were determined. Based on the results, the formulation for the production of a cookie filling with acceptable water activity value and desired texture qualities was obtained by incorporating 23.16 % corn starch, 46.84 % powdered sugar, 0.87 % gelatin solution, and 29.13 % cocoa butter.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COOKIE FILLING
dc.subject
WATER ACTIVITY
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY
dc.subject
INGREDIENTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Optimization of Basic Ingredient Combination for Sandwich Cookie Filling Using Response Surface Methodology
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:43:12Z
dc.identifier.eissn
1935-5149
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1847-1855
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Battaiotto, Laura Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11947-012-0853-2
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-012-0853-2
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