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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.date.available
2020-05-22T20:26:48Z
dc.date.issued
2019-10-01
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Sustainable panels design based on modified cassava starch bioadhesives and wood processing byproducts; Elsevier Science; Industrial Crops and Products; 137; 1-10-2019; 171-179
dc.identifier.issn
0926-6690
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105821
dc.description.abstract
This work was focused on the development of ecofriendly adhesives from cassava starch modified by polycarboxylic acids evaluating their performance in the design of sustainable panels using wood by-products. Additionally, a deep insight on the adhesive-substrate interactions was carried out through ATR-FTIR studies. Bioadhesives were formulated with cassava starch suspensions (5% w/w) modified with the addition of 0?80% (polycarboxylic acid weight /100 g starch) citric acid (CA) or 1,2,3,4 butane-tetracarboxylic acid (BTCA) and loaded with native starch at 5% (w/w) as filler. Formulated adhesives presented a pseudoplastic behavior. Panels were obtained from blends of wood processing byproducts (medium-density fiberboard -MDF) and the formulated bioadhesive by thermo-compression, optimizing the processing conditions. ATR-FTIR and SEM studies revealed the substrate-adhesive interactions and the affinity between the components. The stress values increased with BTCA concentration being 19 MPa for 80%, demonstrating the better cross-linking capacity of this acid compared to CA (11 MPa). Crosslinking and plasticizing effects were occurring in panels containing CA, depending on its concentration, as was confirmed by both puncture assays and contact angle. Thus, it was possible to obtain sustainable panels based on an eco-compatible adhesive, with distinguishable characteristics by tailoring both, the formulations and the processing conditions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOADHESIVES
dc.subject
MECHANICAL PROPERTIES AND WATER AFFINITY
dc.subject
POLYCARBOXYLIC ACIDS
dc.subject
RHEOLOGICAL BEHAVIOUR
dc.subject
STRUCTURAL AND MORPHOLOGICAL ANALYSIS
dc.subject
SUSTAINABLE PANELS
dc.subject.classification
Papel y Madera
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Sustainable panels design based on modified cassava starch bioadhesives and wood processing byproducts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:55:13Z
dc.journal.volume
137
dc.journal.pagination
171-179
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Industrial Crops and Products
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.04.062
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669019303127?via%3Dihub
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