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dc.contributor.author
Iannicelli, Jesica  
dc.contributor.author
Guariniello, Julián  
dc.contributor.author
Tossi, Vanesa Eleonora  
dc.contributor.author
Regalado González, Jose Javier  
dc.contributor.author
Di Ciaccio, Lucía Soledad  
dc.contributor.author
Van Baren, Catalina Maria  
dc.contributor.author
Pitta Alvarez, Sandra Irene  
dc.contributor.author
Escandón, Alejandro Salvio  
dc.date.available
2020-05-20T19:54:04Z  
dc.date.issued
2019-09-27  
dc.identifier.citation
Iannicelli, Jesica; Guariniello, Julián; Tossi, Vanesa Eleonora; Regalado González, Jose Javier; Di Ciaccio, Lucía Soledad; et al.; The “polyploid effect” in the breeding of aromatic and medicinal species; Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 260; 27-9-2019; 1-10  
dc.identifier.issn
0304-4238  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105625  
dc.description.abstract
The secondary metabolism of plants delivers a wide range of chemical structures with application for a vast array of activities, thus offering opportunities for social and economic development. Polyploidy is the possession of three or more complete sets of chromosomes. The duplication of the genome, and its possible adaptive advantages, has been an important factor in the speciation and evolution of eukaryotes. The generation of synthetic polyploids as a plant breeding strategy has enabled the development of new and improved cultivars. The aim of this paper is to examine the state-of-the-art concerning the application of polyploidization techniques as a breeding tool and its effects on the phenotypical, biochemical and genetic characteristics in some medicinal aromatic plant (MAP) species to explore our current knowledge of the possible mechanisms involved. Over the last years, new studies have demonstrated that autopolyploidization can remodel the transcriptome and the metabolome generating genomic stress. Consequently, polyploidism can also result in a wide spectrum of modifications, both molecular and physiological, with non-linear results and consequences that also depend on the experimental conditions. Likewise, concepts such as genomic shock and genome fluidity are also involved in this phenomenon, which further increase the complexity of the process.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
WHOLE GENOME DUPLICATION  
dc.subject
AUTOPOLYPLOIDS  
dc.subject
SECONDARY METABOLITES  
dc.subject
GENETIC VARIABILITY  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
The “polyploid effect” in the breeding of aromatic and medicinal species  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-17T14:30:21Z  
dc.journal.volume
260  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Iannicelli, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Genética; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guariniello, Julián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Genética; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tossi, Vanesa Eleonora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Regalado González, Jose Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Ciaccio, Lucía Soledad. Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Genética; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Van Baren, Catalina Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pitta Alvarez, Sandra Irene. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Escandón, Alejandro Salvio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Genética; Argentina  
dc.journal.title
Scientia Horticulturae  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030442381930740X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108854