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dc.contributor.author
Maggiotto, Gisela  
dc.contributor.author
Sabatté, María Leticia  
dc.contributor.author
Marina, Tomas Ignacio  
dc.contributor.author
Fueyo Sánchez, Luciana  
dc.contributor.author
Ramirez Londoño, Angelica Maria  
dc.contributor.author
Diaz Porres, Monica  
dc.contributor.author
Rionda, Macarena  
dc.contributor.author
Domínguez, Marianela  
dc.contributor.author
Perelli, Rosa  
dc.contributor.author
Momo, Fernando Roberto  
dc.date.available
2020-05-20T19:24:14Z  
dc.date.issued
2019-08  
dc.identifier.citation
Maggiotto, Gisela; Sabatté, María Leticia; Marina, Tomas Ignacio; Fueyo Sánchez, Luciana; Ramirez Londoño, Angelica Maria; et al.; Soil fauna community and ecosystem's resilience: A food web approach; Elsevier Masson; Acta Oecologica; 99; 8-2019; 1-8; 103445  
dc.identifier.issn
1146-609X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105602  
dc.description.abstract
There is an increasing concern for the conservation of soil biodiversity and its ecosystem functions. In this context, it is crucial to comprehend the typical response times of the community (meso and macrofauna) to disturbances associated with different land uses. If we consider a disturbance as some degree of disorganization produced by an input of energy into the system, we realise that the issue is how the surplus of energy is dissipated, and with at what efficiency. Emerging properties of a community (diversity, resilience, stability) are affected by a cascade of processes that act at different spatial and temporal scales. To diagnose disturbance effects, it is necessary to use new tools of observation. One of these tools is the analysis of food webs that clearly shows the relationships among species and energy fluxes. We present here an example of the use of the food web approach to study the effects of foresting a naturalized pasture of the humid Argentinean Pampa with exotic species of trees (Eucalyptus camadulensis and Populus nigra). We show that the basic architecture of food webs remains similar under different treatments (related to the input of new detritus source) in a short time (60 days). However, the proposed approach in this study enables to design a simple decision scheme to formulate hypotheses about possible effects of stronger disturbances.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Masson  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DISTURBANCE  
dc.subject
EMERGING PROPERTIES  
dc.subject
ENERGY FLUX  
dc.subject
FOOD WEBS  
dc.subject
SOIL FAUNA  
dc.subject.classification
Ecología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Soil fauna community and ecosystem's resilience: A food web approach  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-24T17:57:36Z  
dc.journal.volume
99  
dc.journal.pagination
1-8; 103445  
dc.journal.pais
Francia  
dc.description.fil
Fil: Maggiotto, Gisela. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sabatté, María Leticia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marina, Tomas Ignacio. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto de Ciencias; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Austral de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fueyo Sánchez, Luciana. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez Londoño, Angelica Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto de Ciencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz Porres, Monica. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rionda, Macarena. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto de Ciencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Domínguez, Marianela. Universidad de Morón. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perelli, Rosa. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Momo, Fernando Roberto. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto de Ciencias; Argentina  
dc.journal.title
Acta Oecologica  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1146609X18302637  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.actao.2019.103445