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dc.contributor.author
Ferreyra, Susana Gisela  
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Rubén  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.date.available
2020-05-18T14:01:48Z  
dc.date.issued
2019-12  
dc.identifier.citation
Ferreyra, Susana Gisela; Bottini, Ambrosio Rubén; Fontana, Ariel Ramón; Assessment of grapevine stems as source of phenolics with antioxidant properties; Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 51; 2; 12-2019; 417-426  
dc.identifier.issn
0370-4661  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105314  
dc.description.abstract
Winemaking industry generates considerable amounts of bunch stems that are usually wasted despite their potential value as source of bioactive compounds. Phenolic profiles and antioxidant capacity (AC) of bunch stem extracts from eight grape varieties of Vitis vinifera L. were determined. Sixteen phenolic compounds (PC) were quantified by high performance-liquid chromatography-diode array detection (HPLC-DAD). The maximum concentrations corresponded to the flavanols (+)-catechin (6462 μg g-1 DW) and procyanidin B1 (1987 μg g-1 DW), followed by the hydroxycinnamic acid caftaric acid (2967 μg g-1 DW). Naringin, myricetin and OH-tyrosol were identified for the first time in grape bunch stems. Total phenolic content (TPC) of extracts, assessed as gallic acid equivalents (GAE), ranged between 47 and 125 mg GAE g-1 DW. The AC of extracts was appraised by ORAC, ABTS and DPPH assays, with a good correlation between TPC and AC when measured by ABTS and DPPH (r ≥ 0.92), while for ORAC the correlation was lower (r ≤ 0.41). Samples of cv. Malbec, the most representative variety of Argentina, presented the highest contents in PC, particularly flavanols. The results showed that grape bunch stems may be an inexpensive, sustainable and high value source of bioactive compounds as functional ingredients.  
dc.description.abstract
La industria vitivinícola genera cantidades considerables de escobajo que generalmente se desperdician a pesar de su valor potencial como fuente de compuestos bioactivos. En este trabajo se determinaron los perfiles fenólicos y capacidad antioxidantes (CA) de extractos de escobajo de ocho variedades diferentes de Vitis vinífera L. Se cuantificaron 16 compuestos fenólicos (PC) utilizando cromatografía líquida de alta resolución acoplada a detector de arreglo de diodos (HPLC-DAD). Las concentraciones más elevadas obtenidas correspondieron a los flavanoles (+)-catequina (6462 μg g-1 peso seco) y procianidina B1 (1987 μg g-1 peso seco), seguido del ácido caftárico (2967 μg g-1 peso seco). La naringenina, miricetina y OH-tirosol fueron identificados por primera vez en escobajos. El contenido total de compuestos fenólicos (TPC) de los extractos determinado con equivalentes de ácido gálico (GAE) presentó valores entre 47 y 125 mg GAE g-1 peso seco. La CA de los extractos fue determinada mediante las técnicas ORAC, ABTS y DPPH, evidenciando una buena correlación entre TPC y la CA medida mediante ABTS y DPPH (r ≥ 0,92), mientras que para ORAC la correlación fue más baja (r ≤ 0,41). La muestra de variedad más representativa de Argentina, cv. Malbec, presentó los mayores niveles de PC, particularmente flavanoles. Los resultados evidencian que los escobajos pueden ser una fuente económica, sostenible y de alto valor de compuestos bioactivos para su utilización como ingredientes funcionales.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
GRAPE BUNCH STEMS  
dc.subject
INDUSTRY BY-PRODUCTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Assessment of grapevine stems as source of phenolics with antioxidant properties  
dc.title
Escobajos de la vid como fuente de compuestos fenólicos con propiedades antioxidantes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-28T14:34:03Z  
dc.identifier.eissn
1853-8665  
dc.journal.volume
51  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
417-426  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Mendoza  
dc.description.fil
Fil: Ferreyra, Susana Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad "Juan Agustín Maza"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/2728