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dc.contributor.author
Fusari Gómez, Cecilia Mara  
dc.contributor.author
Nazareno, Mónica Azucena  
dc.contributor.author
Locatelli, Daniela Ana  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.contributor.author
Beretta, Hebe Vanesa  
dc.contributor.author
Camargo, Alejandra Beatriz  
dc.date.available
2020-05-15T20:16:11Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Fusari Gómez, Cecilia Mara; Nazareno, Mónica Azucena; Locatelli, Daniela Ana; Fontana, Ariel Ramón; Beretta, Hebe Vanesa; et al.; Phytochemical profile and functionality of Brassicaceae species; Elsevier Science; Food Bioscience; 100606; 4-2020; 1-42  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105283  
dc.description.abstract
The most widely consumed Brassicaceae species were characterized and compared in the present study. The isothiocyanates and phenolic profiles were measured. The in vitro antioxidant and antiradical activities were determined using 2,2′-azino-bis-3- ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid diammonium salt, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical, ferric reducing antioxidant potential and β-carotene methods. The results showed that all Brassicaceae species evaluated had antioxidant properties, with watercress and green mustard being the most active antioxidant species. Every vegetable studied had a unique sulfur and phenolic profile. Twenty-five phytochemicals were found in Brassicaceae species and their antioxidant activity measured using pure compounds. The results showed that the strongest antioxidant compounds in decreasing order were myricetin, quercetin-3-galactoside, quercetin-3-glucoside, pterostilbene, ferulic acid, kaempferol, allyl isothiocyanate, and (-)-epicatechin. Besides, the phenolic compound trans-resveratrol was found in these species. The highest concentration of trans-resveratrol was observed in rocket leaves at up to 84 μ g/g dry weight.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BRASSICA SP.  
dc.subject
ISOTHIOCYANATES  
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS  
dc.subject
TRANS-RESVERATROL  
dc.subject
CRUCIFEROUS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Phytochemical profile and functionality of Brassicaceae species  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-07T14:23:44Z  
dc.journal.number
100606  
dc.journal.pagination
1-42  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Fusari Gómez, Cecilia Mara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Enológicas y Agroalimentarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nazareno, Mónica Azucena. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Locatelli, Daniela Ana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Enológicas y Agroalimentarias. Laboratorio de Residuos Tóxicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Beretta, Hebe Vanesa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camargo, Alejandra Beatriz. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ciencias Enológicas y Agroalimentarias. Laboratorio de Residuos Tóxicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.rights.embargoDate
2020-10-19  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100606  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429219302391?via%3Dihub