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dc.contributor.author
Malgor, Martina

dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma

dc.contributor.author
Dini, Cecilia

dc.date.available
2020-05-15T15:07:09Z
dc.date.issued
2020-04
dc.identifier.citation
Malgor, Martina; Viña, Sonia Zulma; Dini, Cecilia; Root starches enriched with proteins and phenolics from Pachyrhizus ahipa roots as gluten‐free ingredients for baked goods; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 55; 4; 4-2020; 1763-1772
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105234
dc.description.abstract
Ahipa is a gluten-free starchy root, bearing phenolics and a protein content of ~9% db. Ahipa proteins are hydrosoluble, thus they are lost during starch extraction. The aim of this work was to recover ahipa proteins by isoelectric point (pI) precipitation to enrich ahipa and cassava starches. Both enriched starches had protein contents of ~2%, and their ATR-FTIR spectra revealed bands characteristic of ahipa proteins. Enriched starches also contained phenolics in concentrations of 18-20 μg GAE/g. Enrichment lowered the whiteness index, but it remained higher than 90. Protein-enrichment did not modify gelatinization onset and peak temperatures but reduced the gelatinization enthalpy of ahipa starch. Enriched starches produced less-rigid buns than the native ones, with smaller and more homogeneously distributed alveoli in the crumb which resulted darker than the crust. Starch slurries acidified to the pI of ahipa proteins led to novel gluten-free ingredients by an easy, low cost process
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Protein-enriched starches
dc.subject
Phenolics
dc.subject
gluten-free baked goods
dc.subject
Ahipa starch
dc.subject
Cassava starch
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Root starches enriched with proteins and phenolics from Pachyrhizus ahipa roots as gluten‐free ingredients for baked goods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:52:05Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1763-1772
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Malgor, Martina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14457
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ijfs.14457
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