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dc.contributor.author
Malgor, Martina  
dc.contributor.author
Viña, Sonia Zulma  
dc.contributor.author
Dini, Cecilia  
dc.date.available
2020-05-15T15:07:09Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Malgor, Martina; Viña, Sonia Zulma; Dini, Cecilia; Root starches enriched with proteins and phenolics from Pachyrhizus ahipa roots as gluten‐free ingredients for baked goods; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 55; 4; 4-2020; 1763-1772  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105234  
dc.description.abstract
Ahipa is a gluten-free starchy root, bearing phenolics and a protein content of ~9% db. Ahipa proteins are hydrosoluble, thus they are lost during starch extraction. The aim of this work was to recover ahipa proteins by isoelectric point (pI) precipitation to enrich ahipa and cassava starches. Both enriched starches had protein contents of ~2%, and their ATR-FTIR spectra revealed bands characteristic of ahipa proteins. Enriched starches also contained phenolics in concentrations of 18-20 μg GAE/g. Enrichment lowered the whiteness index, but it remained higher than 90. Protein-enrichment did not modify gelatinization onset and peak temperatures but reduced the gelatinization enthalpy of ahipa starch. Enriched starches produced less-rigid buns than the native ones, with smaller and more homogeneously distributed alveoli in the crumb which resulted darker than the crust. Starch slurries acidified to the pI of ahipa proteins led to novel gluten-free ingredients by an easy, low cost process  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Protein-enriched starches  
dc.subject
Phenolics  
dc.subject
gluten-free baked goods  
dc.subject
Ahipa starch  
dc.subject
Cassava starch  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Root starches enriched with proteins and phenolics from Pachyrhizus ahipa roots as gluten‐free ingredients for baked goods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:52:05Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
55  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1763-1772  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Malgor, Martina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14457  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/ijfs.14457