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dc.contributor.author
Pinciroli, María
dc.contributor.author
Aphalo, Paula
dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana
dc.date.available
2020-05-15T14:23:22Z
dc.date.issued
2019-07
dc.identifier.citation
Pinciroli, María; Aphalo, Paula; Nardo, Agustina Estefania; Añon, Maria Cristina; Quiroga, Alejandra Viviana; Broken Rice as a Potential Functional Ingredient with Inhibitory Activity of Renin and Angiotensin-Converting Enzyme (ACE); Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 74; 3; 7-2019; 405-413
dc.identifier.issn
0921-9668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105220
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the ability of broken rice, an underutilized industrial by-product, as a potential functional and health promoting ingredient. With this purpose, the ability to inhibit the angiotensin converting enzyme and renin of a rice protein hydrolyzate (RPH) obtained from a high-protein variety of broken rice (var. Nutriar FCAyF) was analyzed (IC50 = 0.87 and 2.7 mg/mL, respectively). RPH was separated by gel permeation chromatography and in a second purification step by RPHPLC. The sequence of antihypertensive peptides presented in two RP-HPLC fractions was analyzed. Peptides capable of interacting with the active sites of both enzymes were identified. In this study, we demonstrate that the hydrolysis treatment improves functional and biological properties of rice proteins. Protein preparations obtained from a by-product of rice industry, such as broken rice, are a promising ingredient with potentially good biological properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Broken rice
dc.subject
ACE inhibitory peptides
dc.subject
Renin inhibitory peptides
dc.subject
Molecular docking analysis
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Broken Rice as a Potential Functional Ingredient with Inhibitory Activity of Renin and Angiotensin-Converting Enzyme (ACE)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:51Z
dc.journal.volume
74
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
405-413
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Pinciroli, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11130-019-00754-6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-019-00754-6
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