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dc.contributor.author
Pinciroli, María  
dc.contributor.author
Aphalo, Paula  
dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.date.available
2020-05-15T14:23:22Z  
dc.date.issued
2019-07  
dc.identifier.citation
Pinciroli, María; Aphalo, Paula; Nardo, Agustina Estefania; Añon, Maria Cristina; Quiroga, Alejandra Viviana; Broken Rice as a Potential Functional Ingredient with Inhibitory Activity of Renin and Angiotensin-Converting Enzyme (ACE); Springer; Plant Foods for Human Nutrition; 74; 3; 7-2019; 405-413  
dc.identifier.issn
0921-9668  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/105220  
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the ability of broken rice, an underutilized industrial by-product, as a potential functional and health promoting ingredient. With this purpose, the ability to inhibit the angiotensin converting enzyme and renin of a rice protein hydrolyzate (RPH) obtained from a high-protein variety of broken rice (var. Nutriar FCAyF) was analyzed (IC50 = 0.87 and 2.7 mg/mL, respectively). RPH was separated by gel permeation chromatography and in a second purification step by RPHPLC. The sequence of antihypertensive peptides presented in two RP-HPLC fractions was analyzed. Peptides capable of interacting with the active sites of both enzymes were identified. In this study, we demonstrate that the hydrolysis treatment improves functional and biological properties of rice proteins. Protein preparations obtained from a by-product of rice industry, such as broken rice, are a promising ingredient with potentially good biological properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Broken rice  
dc.subject
ACE inhibitory peptides  
dc.subject
Renin inhibitory peptides  
dc.subject
Molecular docking analysis  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Broken Rice as a Potential Functional Ingredient with Inhibitory Activity of Renin and Angiotensin-Converting Enzyme (ACE)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-04-22T15:53:51Z  
dc.journal.volume
74  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
405-413  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Pinciroli, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aphalo, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Plant Foods for Human Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11130-019-00754-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-019-00754-6